Other

Dit zijn de 8 sterkste legers van de wereld

sterkste legers grootste

De situatie in Oekraïne wordt door heel de wereld nauwlettend gevolgd. Alles met maar één vraag in het achterhoofd: hoe gaat dit aflopen? Mocht het onverhoopt verder escaleren dan hebben deze landen de beste papieren. Dit zijn de 8 grootste en sterkste legers van de wereld.

8 sterkste legers van de wereld

Als het op mankracht aankomt, komt geen enkel leger ter wereld in de buurt van dat van China. Volgens schattingen van Global Firepower heeft de Volksrepubliek ongeveer 2 miljoen actieve militairen. De Verenigde Staten hebben met bijna 1,4 miljoen actieve militairen een stuk minder strijdkrachten. Wanneer er wordt gekeken naar de daadwerkelijke macht van het leger, heeft de VS wél het sterkste leger van de wereld. Rusland en China staan op respectievelijk de tweede en derde plaats van de grootste en sterkste legers van de wereld.

Global Firepower Index

De zogeheten Global Firepower Index meet de militaire macht aan hand van vijftig individuele factoren. Deze factoren variëren van mankracht en militaire luchtmacht tot logistieke capaciteiten en financiële middelen. Het ultieme, allersterkste leger van de wereld zou een perfecte score van 0.000 hebben, maar dit wordt als onrealistisch beschouwd. Hieronder staan de drie sterkste legers, met de factoren waarop elk land goed of slecht scoort, verder uitgewerkt.

Hoe sterk is het leger van Nederland?

Nederland staat volgens Global Firepower op plek 37 van de 140 landen wereldwijd. Met in totaal zo’n 45.000 militair personeel (waarvan 35 duizend actieve manschappen), achttien tanks én een budget van 12,56 miljard euro heeft ons kikkerlandje een PowerIndex van 0.5937.

China heeft derde sterkste leger

Op de derde plek van grootste en sterkste legers van de wereld staat China. China heeft uitstekende beoordelingen op 44 factoren, een redelijke beoordeling op één factor en twee factoren met slechte beoordelingen. Zo telt het land ruim 3 miljoen militairen, waarvan 2 miljoen actief. De Volksrepubliek heeft bovendien 5.250 tanks in het arsenaal en een budget van maar liefst 220,45 miljard euro.

Rusland op de tweede plek van sterkste legers wereldwijd

Rusland staat op nummer 2 van de grootste en sterkste legers van de wereld. Het land heeft uitstekende beoordelingen op 43 factoren, één factor met een redelijke beoordeling en slechte beoordelingen op drie factoren. Qua manschappen telt het land 1,35 miljoen militairen, waarvan 850 duizend actief. Verder heeft het Oostblokland 12.420 tanks in het bezit en een budget van 135,67 miljard euro.

Verenigde Staten grootste militaire macht van de wereld

De VS is staat op nummer 1 van de sterkste legers van de wereld. Op basis van de gegevens van Gunfire Power scoort de VS uitstekend op 41 van de 50 factoren, een goede beoordeling op één van de categorieën, een redelijke beoordeling op een andere factor, en vier slechte beoordelingen op vier punten. Zo telt de VS 1.832.000 manschappen, waarvan er 1,39 miljoen actief zijn. Verder hebben de Verenigde Staten 6.612 tanks en een astronomisch budget van 678,34 miljard euro.

Bronnen: Gunfire Power & Statista.