Cars & Bikes

Dit is de checklist voor het starten van je motor na de winter

motor starten na de winter

Veel motoren overwinteren in stilstand, in een schuur, een stalling of onder een motorhoes. Met de lente-achtige temperaturen in het verschiet zullen velen hem dan ook weer uit zijn winterslaap halen. Dit zijn de belangrijke punten die je moet checken wanneer je je motor wil starten na de winter.

Starten van je motor na de winter

Er zijn natuurlijk fanatiekelingen die het hele jaar door hun been over het zadel werpen, maar in het algemeen staat het grootste deel van de motoren ‘s winters droog op stal. Mocht je hem deze lentedagen weer tevoorschijn willen halen, let er dan op dat je hem even goed naloopt. Het starten van je motor na de winter vergt wat extra aandacht.

Checkpoint 1: je accu

Meteen het belangrijkste punt van de checklist, want zonder accu wordt het starten van je motor na de winter moeilijk. Als je de accu in de tijd van stilstand aan de druppellader hebt gehad dan is er waarschijnlijk niet zo veel aan de hand en zul je hem vlot kunnen starten. Heb je deze voorzorgsmaatregel niet genomen, dan heb je kans dat je accu wat meer moeite heeft met wakker worden uit zijn winterslaap. Om te weten hoe je er voor staat zet je het contact aan en check je of er nog iets van leven uit de verlichting komt. Is dit het geval, maar wil de motor nog niet starten? Dan kun je de accu aan de lader leggen en is het een kwestie van laden voor je de motor kunt starten. Een lader koop je al voor €15 bij Bol.com. Gebeurt er helemaal niets, dan is de kans groot dat de accu de winter niet heeft overleefd. Dan zit er niets anders op dan een nieuwe te kopen.

Checkpoint 2: je motorbanden controleren

Bij het starten van je motor na de winter is het belangrijk je banden even goed te bestuderen. Allereerst kijk je naar de conditie van de banden. Zijn ze niet poreus geworden? Sowieso is het begin van het motorseizoen een goed moment om banden te vervangen die daar aan toe zijn.

Een ander belangrijk punt is de bandenspanning. Voor je gaat rijden is het noodzakelijk je bandenspanning te controleren. In de tijd van stilstaan is deze namelijk afgenomen en rijden met te zachte banden kan gevaarlijke gevolgen hebben.

Checkpoint 3: benzine controleren

Een goed voorbereide motorrijder heeft zijn motor weggezet met een volle tank aan benzine. Een volle tank zorgt dat er weinig vluchtige stoffen zijn verdampt en er geen sprake is van condensvorming in de tank. Heb je dit niet gedaan en is je tank (half)leeg, dan is het zaak er zo veel mogelijk verse benzine in te gooien. Het kan namelijk zijn dat door condensvorming in de lege helft er water naar de bodem is gezakt. De tank een beetje heen en weer schudden kan al wonderen doen: door de menging is het probleem in veel gevallen al verholpen.

Checkpoint 4: motorolie controleren

Bij het starten van je motor na de winter is het controleren van de olie ook een belangrijk punt. Hier geldt eigenlijk hetzelfde als bij de benzine: zorg dat voor je de motor wegzet alles is bijgevuld. Ook de reden voor dit advies is hetzelfde: condens die optreedt bij stilstand. Door deze condens verzuurt de olie en verliest het zijn smerende werking. Heb je deze voorbereiding niet getroffen, dat is het sterk aan te raden je olie te vervangen. Dit kan zelf, of bij de garage.

Checkpoint 5: je ketting controleren

Tijdens het stilstaan is je ketting onderhevig aan een pittige uitdaging. Niet alleen droogt hij wat uit, ook komt er automatisch stof of vuil op de stilstaande ketting te liggen. Gelukkig is dit probleem simpel te verhelpen. Smeer bij het starten van je motor na de winter de ketting in met wat smeermiddel en je bent weer good to go. Is hij écht vies geworden (bijvoorbeeld doordat hij buiten heeft gestaan) dan is het raadzaam eerst kettingreiniger te kopen, hem schoon te maken en vervolgens goed in te vetten met de kettingspray.

Checkpoint 6: de algemene keuring

Met de bovenstaande 5 tips heb je de belangrijkste punten gehad voor het starten van je motor na de winter. De laatste tip is dan ook even een algemene check. Poets de motor en controleer of er nergens schade of lek-vlekken te zien zijn. Controleer de verlichting, je dashboard en de werking van je voor- en achterrem en je bent good to go! Zorg er met deze tips tegen motordiefstal voor dat je motor veilig staat en je kunt er weer een seizoen tegenaan.