Er zijn weinig dingen zo leuk als motorrijden. Zeker nu de zon weer aan de lucht staat en de temperaturen wat aangenamer zijn is een ritje op je bike iets om echt naar uit te kijken. Het scenario van een lege motorplaats aantreffen en beseffen dat je fiets gestolen is, is dan ook een waar rampscenario. Dit is hoe je voorkomt dat je motor gestolen wordt.

Voorkom diefstal van de motor

Hoe zonde is het als je motor gestolen wordt. Een motorische tweewieler is een waardevol bezit voor iedereen die er een heeft, dus de beveiliging ervan is erg belangrijk. Omdat een motor nog wel eens gestolen wordt is het ven belang goed na te denken over hoe je die van jou beveiligd. Deze tips zorgen ervoor dat de kans op motordiefstal een stuk kleiner wordt en áls het gebeurt, hoe je er het minste last van hebt.

Gebruik een goedgekeurd slot

Het begint bij het op slot zetten van je motor. Een stuurslot is niet genoeg! Het maakt het misschien minder makkelijk om je bike weg te rollen, maar gaat een vastberaden dief echt niet stoppen om je motor te stelen. Zorg ervoor dat hij ook aan de ketting zit met een ART4- of ART5-goedgekeurd slot. Deze sloten zijn ten eerste zwaarder/beter en dus moeilijker te breken. Ten tweede zijn ze door je verzekering goedgekeurd. Zo krijg je (indien je voor diefstalk verzekerd bent) alleen financiële vergoeding wanneer je minimaal aan deze eisen voldoet. Een Action-slot gaat je niet helpen bij je verzekeraar.

motor gestolen

Houd je sleutel bij je

De motorsleutels gebruiken is uiteraard de makkelijkste manier voor dieven om je tweewieler te jatten. Zorg er daarom voor dat je altijd weet waar die zijn en dat ze niet in de buurt van de motor zelf liggen. Belangrijk is ook dat je een reservesleutel hebt en die op een andere plek bewaart, daar is de verzekering en dus jouw portemonnee ook weer blij mee.

Stalling van je motor

De plek waar je motor staat is een simpele maar effectieve manier om motordiefstal te voorkomen. Zet hem bij voorkeur in je garage thuis, maar als je die niet hebt is aan een muur, paal of hek het minimale. Ben je weg van huis, zorg er dan voor dat de motor op een openbare plek staat waar veel mensen zijn. Dit vergroot de kans dat mensen een dief zien en die proberen het dan minder snel.

Elektronische beveiliging

Naast het goed bevestigen van een fysiek slot aan je motor is het voor de zekerheid ook handig om een alarm erop te (laten) zetten. Dit waarschuwt mensen in de omgeving wanneer iemand hem probeert te jatten. Een startonderbreking is hier nog een mooie bonus op.

motor gestolen

Motor gestolen? Verzekering!

Mocht het nou gebeuren dat ondanks al deze maatregelen je motor alsnog gestolen wordt, is het maar beter dat je goed verzekerd bent. Regel daarom de motorverzekering zo snel en uitgebreid mogelijk. Dit bespaart gedoe en zorgt ervoor dat je niet veel geld kwijt bent.

Houd je je aan bovenstaand lijstje, dan is de kans groot dat een dief een ander exemplaar zoekt waarbij hij minder moeite hoeft te doen en minder risico loopt. Die van jou zal ongeschonden op z’n vertrouwde plek blijven staan.