De man van de mannen Stan Lee – bedenker van onder andere Spider-Man, Fantastic Four en X-men – is gisteravond op 95-jarige leeftijd overleden. Dat heeft zijn familie verteld aan het Amerikaans persbureau Reuters. Bij Gewoonvoorhem zijn we er zeker niet vies van om een dikke nieuwe trailer te delen of je op de hoogte te houden van een aankomende Marvel film, zoals de Avengers 4. Daarom brengen we een ode aan de man zonder wie deze films nooit zouden bestaan.

Stan Lee

Lee is opgegroeid in een arm huishouden in New York. Tijdens zijn jeugd was hij al druk bezig met schrijven. Na al lange tijd gewerkt te hebben als een striptekenaar gaat hij in 1960 in dienst bij Marvel. Zijn eerste succes kwam in 1961, als hij samen met auteur Jack Kirby The Fantastic Four bedenkt. Daarna nam Lee snel het voortouw in het bedrijf. Samen met Kirby bedenkt hij een grote groep, tegenwoordig iconische, superhelden. Misschien heb je wel eens gehoord van Spider-Man (1962), The Hulk (1962), Ant-Man (1962), Thor (1962), X-Men (1963), Iron Man (1963) en Daredevil (1964).

Stan Lee gewoonvoorhem

Films

Tegenwoordig kennen we deze namen van de brute films waar we iedere zomer voor naar de bioscoop gaan. Na het succes van de film Iron Man (2008), waarin acteur Robert Downey Jr. de hoofdrol vertolkt is Marvel een vaste naam geworden binnen Hollywood. Downey heeft samen met veel andere acteurs hun eerbetoon gegeven over de man die toch wel indirect medeverantwoordelijk is voor hun carrière.

Stan Lee gewoonvoorhem 2

Cameo

Als je denkt Stan Lee niet te kennen zit je waarschijnlijk fout. Grote kans dat je hem wel eens hebt gezien. Lee heeft vaak cameo’s gemaakt in films over zijn characters. Nooit opgevallen? De onderstaande video heeft alle Stan Lee cameo’s achter elkaar gezet.

Een ding is zeker: Lee zal niet snel worden vergeten. Zijn intellectuele eigendom leeft succesvol door op het witte doek. Zo kunnen we in 2019 genieten van een nieuwe X-Men film Dark Phoenix, is er een nieuwe Avengers films aangekondigd die de langste film wordt in de geschiedenis van Marvel ooit en kan je nu al naar de bioscoop om acteur Tom Hardy de rol van Venom te zien vertolken. Als je dat laatste doet, neem dan een lekker biertje voor tijdens de film en hef je glas bij het zien van Stan Lees naam op het scherm. Proost op wat hij ons heeft gegeven.

Stan Lee gewoonvoorhem 3