Vandaag is de dag waar wij met smart op hebben gewacht: de sportscholen zijn weer open! Dit is hét moment om (weer) aan de slag te gaan met je figuur. Sporten is natuurlijk niet alleen gezond, het is ook een prima gelegenheid om je onder de mensen te begeven. Kortom, de sportschool is ‘the place to be’. Niks engs aan, maar misschien toch even handig om je geheugen op te frissen, want wat kan je wel en absoluut níét doen in de gym?  Wij zetten de belangrijkste regels voor je op een rijtje.

Je bent niet alleen in de sportschool

Hoe simpel het ook klinkt, niet iedereen hanteert dezelfde gedragsregels. Net zoals je op je (thuis)kantoor de minder geliefde collega annex kantooreikel hebt, zo heb je dat type ook in de sportschool. Jij wil er natuurlijk alles aan doen om niet die persoon te zijn. Dus om ervoor te zorgen dat jouw eerste dag op de sportschool ook in sociaal opzicht een doorslaand succes wordt, hebben we de meest basale gedragsvormen voor je opgezocht en uitgediept.

sportschool

Zorg dat je ego door de deur past

Het is goed van je dat je gaat sporten en progressie boekt, daar is niemand het mee oneens. Maar is echt (echt) geen reden om je te gaan gedragen als een arrogante koning te rijk. De gym is van iedereen en iedereen boekt er zijn eigen vorm van vooruitgang. Geef jezelf af en toe een schouderklopje, maar stel jezelf niet boven anderen. Daar maak je jezelf alles behalve geliefd mee.

Neem een handdoekje mee

In veel sportscholen is dit verplicht, en terecht. Bij een echt harde training wordt er gezweet en niemand gaat er goed op om op een met iemand anders zweet besmeurd apparaat te stappen. Een handdoekje houdt het schoner en oogt sociaal. Maar ook met die handdoek is het belangrijk om na de tijd je apparaat even schoon te maken met de doekjes en spray die ze overal wel hebben liggen. Wel zo lief voor de volgende gebruiker.

Ruim zelf je rommel op

Mocht je het van huis uit gewend zijn dat je moeder of vrouw/vriendin je zooi achter je kont opruimt, op de sportschool gaat dat echt niet gebeuren. Je hebt twee mogelijkheden: je maakt of geen rommel of je ruimt het zelf op. Kwestie van fatsoen dus. En ook hier geldt: na gebruik even schoonmaken.

De sportschool is om te sporten, niet om te appen

Het klinkt verleidelijk om tussen twee sessies door even je vrienden te appen. Natuurlijk is het belangrijk om even je rust te nemen, maar dat betekent geen chatsessie met je maten. Wacht daar dus mee tot na het sporten en als het echt moet, houd het dan beperkt. Je houdt apparaten bezet waar anderen veelvuldig op azen.

sportschool

Apparaten claimen is niet erg cool

Het leukste van de sportschool is het uitproberen van alle toestellen en apparaten. Vooral als het voor jou de allereerste keer is. Dat betekent dus niet dat je een apparaat kunt ‘claimen’. Werk gewoon je sessie af en ga na een korte rustpauze door naar het volgende beschikbare apparaat. Ook niet zo slim: je sportspullen bij een apparaat neerliggen als iemand anders er nog gebruik van maakt. Daar maak je zeker geen vrienden mee.

Het is een sportschool, geen staarwedstrijd

Nee, je wekelijkse uurtje in de sportschool is geen vrijbrief om vrouwen te versieren. Dat wil niet zeggen dat je jouw droomvrouw er niet kunt tegen kunt komen, maar ga er niet van uit. Nogmaals, de sportschool is om te sporten en niet om kontjes te keuren. Mensen aanstaren is ook ‘not done’ en ja, dit geldt zowel voor mannen als vrouwen.