Entertainment

Uit onderzoek blijkt: sport kijken op televisie blijkt súper gezond te zijn

televisie kijken

Terwijl we ons afvragen of het weer ons gunstig gezind zal zijn, kunnen we in ieder geval rekenen op een flinke dosis sportactie op tv. Met de Olympische Spelen en het EK Voetbal om naar uit te kijken, staat ons heel wat te wachten. En hier komt het beste nieuws: volgens onderzoekers van de Waseda Universiteit in Japan is het bekijken van deze sportevenementen niet alleen leuk, maar ook goed voor je gezondheid!

De correlatie tussen sporten kijken en gezondheid

Het optimistische nieuws dat sport kijken op tv gezond is komt voort uit een uitgebreid onderzoek, opgedeeld in drie delen. De wetenschappers namen een diepe duik in bestaand onderzoek, voerden een enquête uit onder meer dan tweehonderd deelnemers, en om het af te maken, scanden ze ook nog eens de hersenen van veertien proefpersonen. En wat bleek? Sport kijken kan een ware boost zijn voor je welzijn.

En wat blijkt…

De hersenscans toonden aan dat het kijken naar sportfragmenten een activering van het beloningssysteem in je brein teweegbrengt. Alsof dat nog niet genoeg was, ontdekten ze ook dat mensen die regelmatig sport volgen een groter volume aan grijze massa hebben in gebieden van de hersenen die geassocieerd worden met beloning. Dit wijst erop dat het regelmatig kijken naar sport mogelijk structurele veranderingen in je hersenen kan veroorzaken. Professor Sato, één van de onderzoekers, benadrukt dan ook dat zowel subjectieve als objectieve metingen van welzijn verbeteren door het kijken naar sport, vooral naar populaire sporten zoals voetbal of basketbal.

Nu, dit onderzoek werpt een interessant licht op de relatie tussen sport kijken en gezondheid, maar laten we niet vergeten dat er ook andere bevindingen zijn. Een eerder onderzoek naar Kroatische voetbalfans tijdens het WK Voetbal 2018 toonde bijvoorbeeld aan dat fans een verhoogd risico hadden op cardiovasculaire incidenten, zoals hartaanvallen, wanneer hun nationale team op het veld verscheen. Hoewel we hier geen harde conclusies uit kunnen trekken, lijkt het toch verstandig om (als fervent fan) het EK deze zomer in de gaten te houden.

Dus, terwijl de sportzomer op volle toeren draait, kunnen we met een gerust hart voor de buis gaan zitten en genieten van al het spektakel. Want zoals het onderzoek aantoont, is sport kijken niet alleen entertainment, maar ook een enorme boost voor je gezondheid!