Als je uren in de gym staat te zweten, weet je bijna zeker dat je goed bezig bent. Maar als je je testosterongehalte omhoog wilt krijgen, dan kan je tegenwoordig net zo goed thuisblijven. Want uit onderzoek blijkt dat sport kijken goed voor je is! Hoe dat zit? Dat lees je hier.

Sport kijken is goed voor je

Het klinkt misschien volslagen onlogisch, maar sport kijken is goed voor je. Als je sport, of in dit geval sport aan het kijken bent, wordt het deel in je hersenen dat testosteron aanmaakt, getriggerd. Dit gebeurt trouwens ook als je iets interessant vindt om te kijken. Dit kunnen wedstrijden van je favoriete sporten als voetbal, UFC of zelfs darten zijn. Maar het is nu is nog niet helemaal duidelijk waarom je lichaam dat doet, maar het is best logisch zodra je de reden hoort.

Zodra wij naar een wedstrijd zitten te kijken of met een bepaalde sport in ons hoofd zitten, maakt ons lichaam testosteron aan. Dat komt doordat je hersenen in een soort ‘klaarstaan om hen te helpen’-modus schieten. Je krijgt dus het idee dat jij deel uitmaakt van het team of spel. Om die reden begint je lichaam testosteron aan te maken. Dus het is eigenlijk best simpel: ook sport kijken is goed voor je. Misschien niet zo goed als daadwerkelijk sporten, maar dat is in deze even bijzaak. Nu heb je een goed excuus om de wedstrijd van je favoriete team op te zetten.

Wat is testosteron?

Voor het mannelijk lichaam is testosteron een erg belangrijk hormoon. Het is namelijk het mannelijk geslachtshormoon. Testosteron zorgt voor meer zelfvertrouwen, maar ook voor de ontwikkeling van bijvoorbeeld primaire ‘mannelijke kenmerken’. Vooral in de pubertijd maak je veel testosteron aan. Maar nu blijkt dus ook dat je je testosteron een boost kan geven door lekker op de bank een sport te kijken. Tel uit je winst!