Als je neerstrijkt op een mooie visplek wil je natuurlijk wel zo veel mogelijk vissen vangen. Dit kan met een goede vishengel, maar wat ook helpt is goed aas. Hieronder volgt een overzicht van de verschillende soorten aas die je kunt gebruiken om vis te vangen.

Soorten aas

De bekende twee categorieën als het gaat om aas zijn synthetisch en natuurlijk aas. Die eerste naam spreekt voor zich natuurlijk, hier worden geen dode of levende vissen gebruikt als aas. Onder de tweede naam scharen we al het aas dat van oorsprong eens levend was. In sommige gevallen leeft natuurlijk aas nog, maar daar komen we zo op terug.

Je vraagt je vast af welk aas je het beste kunt gebruiken om zo veel mogelijk vis te vangen. Helaas kunnen wij daar geen goed antwoord op geven. Wij zijn geen experts op het gebied van vissen. Daarbij geven de experts allemaal verschillende antwoorden of ze zeggen dat er niet veel verschil zit in aas. Het beste is dus altijd om zelf te experimenteren met verschillende soorten aas. Dan weet je wat jij het fijnst vind. Hier zijn enkele voorbeelden.

soorten aas

Synthetische soorten aas

Bij synthetisch aas worden geen dieren gebruikt, dus ook geen levende of dode vissen. Daarbij worden ook geen andere dingen gebruikt die uit de natuur komen, zoals plantaardig materiaal of fruit. Wat wel als synthetisch aas wordt gebruikt zijn de volgende dingen: lepels, jerkbaits en softbaits.

Voorbeelden synthetisch aas:

  • Lepels: Een metalen gebogen plaat met een dreg er aan vast. Deze maakt een dwarrelende beweging, waardoor vissen worden aangetrokken.
  • Jerkbaits: Dit zijn objecten die moeten lijken op een vis. Ze bestaan veelal uit hout of kunststof.
  • Softbaits: Dit zijn objecten van zeer zacht materiaal (meestal kunsstof). Ze moeten vissen, amfibiedieren of wormen imiteren.

soorten aas

Natuurlijke soorten aas

Het bekendste aas van allemaal is natuurlijk het natuurlijke aas. Van alle soorten aas wordt deze het langst gebruikt en velen beweren nog steeds dat dit de beste methode is om een vis te vangen. Je kunt levend aas gebruiken, denk dan aan wormen, maden, vliegen en larven. Je kunt ook een levende vis gebruiken als aas, maar dit is in Nederland en Belgie verboden. Daarnaast kun je ook gebruik maken van speciale vlokken die je kunt strooien om vissen te vangen. Organische materialen als brood en planten worden ook weleens gebruikt.