Other

Een somber gevoel na de seks? Dit kun je er tegen doen

Ken je het gevoel dat je na een heftige vrijpartij volledig uitgeblust, neerslachtig en je zelfs intens ‘down’ voelt? Dat gevoel is niet exclusief voorbehouden aan je vrouw of vriendin, ook mannen kunnen last hebben van de post-seks-blues. Vervelend, maar het goede nieuws is dat je dus niet de enige bent, bovendien kun je zelf veel doen om je weer helemaal top te voelen.

Ook mannen kunnen zich down voelen

Vrouwen zijn niet de enige wezens die neerslachtigheid ervaren na de daad. Ook mannen kunnen last hebben van de post-seks-blues. Wetenschappers hebben daar zelfs een term voor bedacht: de postcoïtale dysforie. De Queensland University of Technology in Australië heeft dit uitgebreid onderzocht onder ruim 1200 mannen. Uit dat onderzoek blijkt dat die neerslachtig ook veelvuldig voorkomt onder mannen. Ruim 41 procent van de mannelijke respondenten gaf aan na de seks geïrriteerd en ‘down’ te zijn.

Mannen voelen zich soms snel ‘leeg’

Het gevoel dat je met rust gelaten wilt worden na de seks is niet een emotie die exclusief is voorbehouden aan vrouwen. Veel mannen gaven aan zich volkomen leeg te voelen en zelfs verveeld of gewoon een onbevredigend gevoel over te houden aan de seks. Dat lijkt in tegenspraak te zijn met een eerder onderzoek waaruit juist bleek dat het voor de relatie van belang is om na de seks nog even na te praten en te knuffelen. Zo romantisch is de after-seks dus niet altijd.

Mogelijke oorzaken

De negatieve emoties na de seks mogen misschien wel door beide seksen worden ervaren, maar een duidelijke verklaring is er (nog) niet. De New Yorkse sekstherapeut Ian Kerner, denkt wel mogelijke oorzaken te kunnen aanwijzen. Één van de belangrijkste oorzaken is te vinden in de hormoonhuishouding. Je lichaam maakt tijdens de seks het zogenaamde gelukshormoon aan. Deze stof, oxytocine, verdwijnt als er geen sprake is van een intense verbinding met je partner. Het gevolg is een neerslachtig gevoel. Dit is bijvoorbeeld het geval bij een one night stand. Casual seks is dus niet altijd ideaal.

Oude trauma’s

Een aantal onderzoeken laten zien dat postcoïtale dysforie eerder voor kan komen bij mannen die oude trauma’s nog niet goed hebben verwerkt. Je kunt bijvoorbeeld denken aan mishandeling of een nare seksuele ervaring. Een heftige vrijpartij, hoe lekker het dan ook is geweest kan werken als een trigger waardoor oude emoties weer naar boven komen. Om echt te genieten van seks ben je bijna verplicht om je kwetsbaar op te stellen. Niet iedereen voelt zich op zijn gemak als men naakt is en dus kan het idee alleen al zorgen voor heftige emoties. Sekscoach Irene Fehr zegt dat dit kan gebeuren als je snel het gevoel hebt over je eigen grenzen te zijn gegaan.

Ontspanning is de oplossing

Seks hebben betekent niet dat je altijd last krijgt van neerslachtigheid. Soms overvalt het je eenmalig. Dat het vervelend is moge duidelijk zijn. Met een aantal eenvoudige tips kun je er zelf veel aan doen om het verminderen of zelf te voorkomen. Zo kun je kiezen voor een speciaal afsluitritueel. Maak er bijvoorbeeld een gewoonte van om een lekker warm bad te nemen naar de seks. Dat is niet alleen ontspannend, maar het werkt ook opbeurend.

Merk je bij jezelf dat je regelmatig overvallen wordt door postcoïtale dysforie, schrijf je ervaringen op om zo inzicht te krijgen in situaties die de negatieve emoties veroorzaken of opwekken. Ook het omarmen van die, voor jouw gevoel nare emoties, kan goed werken. Op die manier is het verrassingselement minder duidelijk aanwezig en kun je er beter mee omgaan.

Bron: Quest