Other

Dit is waarom je snoozeknop altijd op 9 minuten staat ingesteld

snoozen

Voor de meeste Nederlanders is het op tijd wakker worden niet echt de grootste hobby. Ben je net even iets te laat naar bed gegaan omdat het toch wel erg gezellig was, dan is de onvermijdelijke wekker die je ruw wakker schudt. Sterker nog, de kans is groot dat je met liefde een aantal keren op de snooze knop drukt. Dat levert je in ieder geval weer een paar minuten welverdiende rust op. Het gaat hier bij de meeste wekkers om 9 minuten, om precies te zijn. Maar waarom niet tien, zodat je naast de voldoening van extra minuten slaap ook de voldoening hebt van mooi afgeronde cijfers op je wekkerscherm? Daar is een reden voor, en die leggen we je haarfijn uit.

Waarom exact negen minuten snoozen?

De vraag is waarom er ooit voor is gekozen om een interval van exact negen minuten te hanteren. Vijf of tien minuten klinkt immers een stuk logischer. Die negen minuten vermeende rust is niet alleen van toepassing op een ‘gewone’ wekker, ook als je een iPhone bezit en vaak de alarmfunctie gebruikt is de interval 9 minuten. Heb je een Android-toestel dan heb je meer mogelijkheden.

Mechanische wekkers

De reden waarom er ooit is gekozen voor een pauze van negen minuten is niet helemaal duidelijk, er zijn echter wel tal van theorieën. De meest gehoorde verklaring is dat het een overblijfsel is uit de tijd dat de meeste wekkers mechanisch waren. Dit betekende dat de klokkenmaker een keuze moest maken tussen een complexe variant met veel tandwieltjes of een eenvoudige optie. In dat laatste geval resulteerde het in een interval van negen minuten. Dit kostte de klokmaker een hoop minder werk.

De vermeende luiheid van de klokkenmakers zorgde er dus voor dat de interval negen minuten bedroeg. Op zich is dat geen ramp, een langere pauze zou namelijk ook het risico vergroten dat je weer in een diepe slaap terecht komt. Dat zou nog minder ideaal zijn, het duurt dan immers langer voor je echt wakker wordt. Op die manier werd volgens deze theorie de snooze standaard negen minuten, ook toen men overstapte op digitale wekkers.

Snoozen is niet zo heel slim

Misschien klinkt het lekker om even nog negen minuten te kunnen luieren, echt verstandig is het niet. Experts stellen zelfs dat je door het snoozen zelfs vermoeider uit bed stapt. In die korte periode van negen minuten drijf je namelijk weer snel af naar dromenland om even later weer ruw wakker te worden. Van echt uitrusten is dus geen sprake. ‘De sluimerknop is de slechtste uitvinding voor slaap ooit’, aldus klinisch psycholoog en slaapdeskundige Michael Breus. ‘Als je snoozed, heb je niet de mogelijkheid om weer in een goede, diepe, verfrissende slaap te komen. Je eindigt met een lichte, gefragmenteerde slaap. Dus wat er uiteindelijk gebeurt, is dat mensen zich steeds slechter voelen naarmate ze meer snoozen.’ Het beste advies om echt uitgerust uit bed te stappen is dus nog steeds om gewoon op te staan als je wekker afgaat en een verfrissende douche te nemen.

Bron: Huffpost