De beruchte alcoholslaap. Na een avondje zuipen val je eigenlijk zo in slaap. Het bier drinken kostte zó veel energie dat je er helemaal kapot van bent. We horen jullie al denken… Je valt toch juist veel béter in slaap na wat alcohol? Nee fout. Je valt wel veel makkelijker in slaap dan normaal, maar dan. Je wordt wakker met een droge mond, knallende koppijn en je valt moeilijk weer in slaap. hoe kan dat? Wij vertellen jullie waarom je slecht gaat slapen van alcohol.

In slaap vallen

Neuroloog Irshaad Ebrahim van het London Sleep Centre, (ja, er bestaat echt een slaapcentrum in London) begon in 2013 met een studie waarin hij alle onderzoeken van het effect van alcohol op slaap met elkaar vergeleek. Uit die studie kwam één heel duidelijk gegeven naar voor: of je nou 2 slokken of 2 flessen drank met alcohol drinkt, je valt altijd sneller in slaap dan iemand die geen alcohol heeft gedronken. Dit is dus een pluspunt van de avond, maar daar blijft het ook bij. Vanaf hier gaat het alleen maar bergafwaarts.

slecht slapen

Slecht slapen

Nu gaat het slechte slapen toch echt beginnen. Ten eerste heeft je remslaap (de fase waarin je droomt) het flink te verduren door de alcohol. Met 1 of 2 biertjes trek je het nog wel, maar vanaf de vier glazen ga je het toch echt wel merken. Je ligt geregeld wakker, bent de dag erop moe en gooit met middagdutjes je ritme totaal in de war. Dat alcohol je nacht verpest, komt ,volgens neuroloog Mahesh M. Thakkar van de University of Missouri, omdat alcohol je slaaphomeostase flink aan de laars lapt. En dan met name met de neurotransmitter adenosine. Dit stofje remt de zenuwcellen die je wakker moeten houden. Daarom val je dus zo makkelijk in slaap maar slaap je gedurende de nacht zo slecht. Denk de volgende keer dus twee keer na bij een eventuele tankavond.

slecht slapen