Heb je plannen voor een indrukwekkende wintersportvakantie, dan ligt het voor de hand om te kiezen voor Zwitserland, Oostenrijk of zelfs Italië. Klinkt logisch, het zijn immers de meest populaire bestemmingen. Toch kun je ook dichterbij huis terecht om je helemaal uit te leven. Het grote voordeel: je bent sneller op je bestemming en je bespaart je een aardig bedrag aan kosten.

Op vakantie dichtbij huis

Laten we eerlijk zijn, op vakantie gaan is een kostbare zaak en een winstersportvakantie spant hierin de kroon. Ga je een weekje gaan skiën, reken dan op een kostenpost van zo’n 600 euro per persoon. Voor een gezin met twee volwassenen en twee kinderen ben je dus al snel 2400 euro kwijt. Ook de kosten voor de bijkomende zaken zoals skipassen, stijgen jaarlijks met zo’n 4 procent. Met die gegevens in het achterhoofd kan het de moeite waard zijn om het iets dichterbij huis te zoeken. De meest logische alternatieven hebben we voor je opgezocht.

skiën

België: Ardennen

Het zal misschien niet zo snel in je opkomen, maar in de Belgische Ardennen vindt een prima gelegenheid om de lange latten onder te binden. Groot voordeel: het is lekker dichtbij. Het enige nadeel is wellicht dat het niet extreem hoog is: ‘slechts’ 650 meter en een garantie op voldoende sneeuw is er niet.

De beperkte omvang van het Belgische skigebied heeft wel een groot voordeel: de kosten. Zo kost een skipas voor Baraque de Fraiture slechts 12 euro per dag. Kinderen betalen nog minder: 10 euro. Ook het huren van goede ski’s is mogelijk: 12 euro per dag. Op die manier ben je voor een heel gezin slechts 100 euro per dag kwijt.

skiën

Duitsland: Sauerland

Iets verder van huis vinden we in Duitsland een bekend skigebied. Sauerland is een geliefd winstersportoord onder Nederlanders en ligt slecht 300 kilometer van Utrecht. Met een beetje mazzel sta je dus na zo’n drie tot vier uur rijden in de sneeuw, klaar voor je eerste afdaling.

Eerlijk is eerlijk, Sauerland is voor de echter liefhebber een stuk idealer dan de Belgische Ardennen. Met een hoogte van circa 890 meter is de kans op sneeuw een stuk groter, maar ook nu kan er geen garantie op sneeuw worden gegeven. Gelukkig hebben de Duitsers er door de plaatsing van enkele sneeuwkanonnen wel veel aan gedaan. Ook voor de beginnende skiër zijn er voldoende mogelijkheden, er is zelfs een echte skischool voor de nodige skilessen. De kosten in Duitsland zijn wel een stukje hoger. Zo kost een skipas voor een dag 35 euro, maar staat tegenover dat je het nu wel hebt over een echte piste.

Wie het iets goedkoper wil doen kan terecht in Willingen. De piste hier is iets kleiner waardoor het ook iets minder kost. Hier ben je 28 euro kwijt voor een skipas voor volwassenen. Kinderen betalen nog minder: 18 euro. Andere interessante skigebieden in Duitsland zijn: Beieren, Garmisch Partenkirchen, Harz en het Zwarte Woud.

skiën

Frankrijk: Vogezen en Jura

Mochten de skilocaties in België en Duitsland niet echt aan je besteed zijn, dan kun je altijd nog Frankrijk overwegen. Het is een flink stuk verder dan het Duitse sauerland (zo’n 600 kilometer), maar in alle opzichten de moeite waard. De Vogezen, daar hebben we het over, kennen pistes tot 1300 meter hoogte. Ideaal dus, met name vanwege de bijna gegarandeerde sneeuwval. Het gebied is niet gigantisch, maar biedt voldoende mogelijkheden voor de wintersportliefhebber. Zo heeft Gerardmer een piste van 41 kilometer, waarvan drie kilometer zwart. In La Bresse is de piste 32 kilometer.

De kosten in Frankrijk liggen op hetzelfde niveau als in het Duitse Sauerland: 29,70 euro per dag voor volwassenen en 24,70 euro voor kinderen.

Is de afstand minder relevant, dan kun je terecht in de Jura. Hier zijn de bergen zo’n 1700 meter hoog. Reken op prijzen voor een skipas van 29 euro per dag (23,50 euro per kind).