Het moment dat de zomer officieel voorbij is lijkt ieder jaar weer het startsein voor het fantaseren over de wintersportvakantie. Hoge bergen, witte sneeuw, dagen lang op de piste en après-skiën tot je er bij neervalt. Ga je geregeld op wintersport, dan is de kans groot dat je een favoriete bestemming hebt. Eentje waar je al je wintersport essentials  bij wijze van spreke achter kan laten, omdat je toch al weet dat je de winter erop weer terugkomt. Frankrijk en Oostenrijk zijn de meest gekozen bestemmingen, maar Noorwegen wordt steeds populairder. En dit is waarom.

Wintersport in Noorwegen

De essentie van wintersport is overal hetzelfde. Je wil over de pistes sjezen, je grenzen iets verleggen, bijkomen in het zonnetje en een biertje drinken bij de après ski bar. Af en toe flink sneeuwhappen hoort er bij. Ook Noorwegen is een ultieme bestemming om al deze wensen af te vinken. Met KLM vlieg je op elk gewenst tijdstip van de dag in nog geen twee uur naar de Noorse hoofdstad. Vanaf Oslo liggen er drie verschillende skigebieden op korte afstand. Alle drie goed bereikbaar en bij elkaar in de buurt. Toch heeft elk gebied iets wat zich onderscheid van de anderen. Wij zetten ze voor je op een rijtje, misschien zit jouw volgende wintersportbestemming er wel tussen. Mocht je het hele uitzoeken van gebieden geen favoriete bezigheid zijn, kijk dan tussen de geheel verzorgde reizen die de website Norway Home of Skiing aanbiedt.

wintersport Noorwegen

Kvitfjell

Voor de wintersporters die Noorwegen al ontdekt hebben is dit waarschijnlijk de meest bekende naam. Kvitfjell is een gebied waar zowel beginners als gevorderden prima uit de (ski)voeten kunnen. Het gebied is voorzien van veel liften die je precies naar de pistes brengen waar jij wil zijn. Er zijn meerdere wedstrijdafdalingen, grote terreinparken en off-pistegebieden, voor de waaghalzen onder ons. Kies je Kvitfjell als volgende wintersportbestemming, dan is het GudbrandsGard Hotel zeer aan te raden. Het is centraal gelegen en is voorzien van alle luxe die je maar kunt wensen. Na een lange dag op de piste kom je hier volledig tot rust in de spa of jacuzzi’s.

Wintersport Noorwegen

Hafjell

Staat jouw wintersport jaarlijks in het teken van een familie-reünie? Dan is Hafjell een goede optie voor komende winter. Het gebied geeft je de keuze uit 40 kilometer aan pistes. Hier is alles te vinden: beginnerspistes voor je tante die het maar niet onder de knie krijgt en uitdagende gevorderden-afdalingen voor een wedstrijdje tegen je broer. De kleinste kinderen van de familie vermaken zich prima in de indoor speelparken en het winterpretpark. Heb je een beetje bewijsdrang of ben je gewoon nieuwsgierig naar wat je allemaal in je mars hebt? Op het funpark Hafjellparken kan elke freestyler zij hart ophalen (en een beetje indruk maken). Ben je geen fan van de echte après-ski -maar wel liefhebber van een goed feestje- ook dan zit je in Hafjell goed op je plek. De jolige café’s maken hier plaats voor een pub-achtige sfeer waar je je tot diep in de nacht uitstekend vermaakt.

Wintersport Noorwegen

Lillehammer

De laatste van de drie Noorse wintersportgebieden is Lillehammer. Deze regio is bekend dankzij de Olympische winterspelen van 1994. De sportarena’s van toen zijn nog steeds in gebruik en open voor bezoekers. Scandinavië heeft één rodelbaan en die staat -je raadt het al- in Lillehammer. Op deze dikke baan kun jij de uitdaging aangaan om de 100 km/u aan te tikken. Voor iedereen die niet alleen op wintersport gaat om te skiën maar ook om wat cultuur te snuiven is dit verreweg de beste locatie. Het gebied is voorzien van een goede mix van cultuur en natuur. Met zijn vele musea en culturele centra hoef je je geen moment te vervelen. Voor de natuurliefhebbers is Lake Mjøsa een echte must see en de ideale plek voor een potje ijsvissen. Dit prachtige meer is maar liefst 117 kilometer lang en draagt de Noorse historie van de schaatssport met zich mee.

Wintersport Noorwegen