De kans dat je ooit de behoefte voelt je persoonlijke veiligheid op de weg een flinke boost te geven is waarschijnlijk minimaal. Normaliter zou een gewone wagen voldoende moeten zijn, bovendien is de kans dat je op de A16 getroffen wordt door een kogelregen nagenoeg nihil. Mocht je toch het zeker voor het onzekere willen nemen, dan is de nieuwe Sentry Civilian van het Canadese bedrijf Inkas een aardige optie. Van verveling zal geen sprake zijn, er zit zelfs een heuse bioscoop in dit bepantserde monster.

Sentry Civilian: mini-truck met beveiliging op SWAT-niveau

Als we Inkas mogen geloven, dan is de Sentry Civilian een bepantserde lichtgewicht wagen. Opvallend genoeg laat de firma niks los over het feitelijke gewicht, maar voorlopig geven we ze even het voordeel van de twijfel. Wat we wel weten is dat de bepantsering in de categorie BR6 valt. Voor de minder deskundige automobilisten onder ons, het betekent dat het voldoet aan de eisen van bijvoorbeeld de wagens voor een SWAT-team.

Het verschil is echter dat een SWAT-wagen niet dagelijks wordt ingezet terwijl de Sentry Civilian daar wel voor geschikt is. Die bepantsering zorgt er dus voor dat niet langer bang hoeft te zijn op de weg. De wagen kan aanslagen met handgranaten weerstaan en ook kogelinslagen hebben geen schadelijke impact.

Sentry Civilian

Ford F-550 pick-up als basis

De basis van de Sentry Civilian is een Ford F-550 pick-up. Die bezit dus een flinke 6,7-liter diesel-V8 motor met een automatische versnellingsbak met tien versnellingen. Klinkt indrukwekkend, maar als we naar het aantal pk’s kijken zijn we enigszins teleurgesteld. Het beestje heeft ‘slechts’ 334 pk. Jammer, maar met een dergelijke bepantsering is de snelheid niet echt van belang, je hoeft er immers niet mee op de vlucht te slaan. Naast de degelijke bepantsering heeft Inkas nog meer gedaan om de wagen super veilig te maken. We noemen bijvoorbeeld kogelwerend glas, ECU- en batterijbescherming, banden die wel wat kunnen hebben en zelfs door kunnen rijden als ze lek zijn.

inkas-sentry-civilian-interieur-detail-stoel inkas-sentry-civilian-interieur-detail-tv-scherm-1 inkas-sentry-civilian-interieur-detail-stoelen

Ook op ander punten stelt de Sentry Civilian niet teleur. Zo is er een nachtzichtsysteem aanwezig, 360-graden bewakingscamera’s, versterkte deurscharnieren en chemische bescherming. Zo ben je in bijna alle situaties volledig beschermd en tuf je lekker van A naar B. Zo’n ritje kan overigens aangenaam verlopen dankzij de scheidingswand die als bioscoopscherm fungeert. Voorwaarde is uiteraard wel dat je een chauffeur hebt.

Niet voor de beginnende automobilist

Inkas richt zich met de Sentry Civilian duidelijk niet op de jonge, beginnende automobilist. Heb echter een goed gevulde bankrekening en is je leven een aaneenschakeling van gewelddadige situaties, dan is het een perfecte vervoersmiddel. De wagen is namelijk niet alleen bijzonder veilig, maar ook lekker ruim en voorzien van alle mogelijke luxe opties. Je kunt makkelijk zes volwassenen in de bepantserde mini-truck kwijt, bovendien kun je kiezen voor een Apple, Amazon of Google spraak-assistent. Uiteraard wordt de wagen standaard geleverd met stoelverwarming, een koeling en hebben de stoelen een massagefunctie. Kortom, de meest verwende automobilist heeft met de Sentry Civilian niks te klagen.