Sports

Schouders trainen: deze oefening moet je kennen

schouders trainen

Wie beter wil worden in schouders trainen, kan hier even goed naar kijken. Voor snelle en sterke gespierde schouders zijn er veel oefeningen, maar er is er eentje die wel heel effectief is. Je kunt je oude oefeningen nog onthouden, want brede schouders schijnt één van de aantrekkelijkste lichaamsdelen te zijn.

Overhead press toch maar niet?

Je kunt er wel breder uit zien zonder te sporten, maar waarom zou je dat doen als je ook daadwerkelijk breder kunt worden? De landmine shoulder press is een minder bekende oefening, die stiekem wel erg effectief én veilig is. Bij een normale overhead press loop je namelijk het risico op blessures. Met een klein foutje in je bewegingen kun je hiermee al snel pijnlijke gevolgen van voelen. Het is wel een hele effectieve oefening, maar als je veiliger én effectief wil schouders trainen, kan de landmine shoulder press de uitkomst zijn voor jouw schoudertraining.

De landmine shoulder press

Bij de landmine shoulder press heb je geen stang die je horizontaal boven je hoofd tilt. Het ene uiteinde van de stang zit vast aan de grond, en aan het andere uiteinde doe je het gewenste gewicht. Vervolgens duw je de kant met het gewicht voor en boven je uit, in een schuine beweging omhoog. Dit geeft het gevoel van een normale shoulder press, alleen gaat het gewicht nu niet recht omhoog maar naar voren én omhoog.

Watch on YouTube

Verschil met andere oefeningen

Bij een traditionele schouderoefening zoals de overhead press riskeer je blessures in je rug, schouders of nek. Dat zit hem in de beweging die je maakt in combinatie met de bevestiging aan de grond. Normaal gesproken in het dagelijks leven doe je je armen nooit zo ver en recht omhoog als met een overhead press. Bij de landmine shoulder press doe je aan schouders trainen volgens een meer natuurlijke beweging. Dit maakt hem sterker en zorgt ervoor dat je zwaarder kunt trainen.

Als klap op de vuurpijl heb je bij de landmine shoulder press een stuk minder moeite met de balans dan met de overhead press of andere oefeningen die het gewicht los van de grond hebben. Hier kun je pier focussen op de beweging van de spier en komt de balans vanzelf. Met deze oefening kun jij als een koning je schouders trainen.