Star Wars is de laatste tijd veel in het nieuws. Van trailers betreft de nieuwe film tot geruchten over de nieuwe trilogie die zijn opwachting maakt. Het is jammer dat we onze Star Wars liefde niet in de praktijk uit kunnen voeren. Maar daar komt nu verandering in, want ben jij een echte Star Wars fan? Dan hebben wij echt een sport voor jou: in Frankrijk kun je nu schermen met lightsabers. May the force be with you!

Schermen met lightsabers

Vice News kwam met de primeur, ze hadden gesproken met Isabelle Lamour van de Franse schermfederatie. Ze wist haar keuze voor het introduceren van ‘schermen met lightsabers’ op kunstzinnige wijze te onderbouwen. Ze vertelt dat we tegenwoordig alleen maar terugkijken naar hoe schermen vroeger was. We houden altijd de insteek van eeuwen geleden in acht. Ze vroeg haarzelf af waarom de sport nooit met een futuristische twist wordt beoefend. Vandaar dat de Franse schermfederatie ervoor heeft gekozen om er een serieuze sport van te maken.

Jammer voor mevrouw Lamour: menig fanatiekeling in de schermbusiness is niet te spreken over de beslissing. Alban Garrouste zegt dat ‘Disney niet welkom is’. We begrijpen het enigszins wel: Frankrijk is een land dat vrij hecht is aan haar tradities en scheren met lightsabers past daar niet tussen. Maar wat ons betreft is het een goed idee. De jeugd zal het zeker waarderen. En de fervent Star Wars fan vast en zeker ook.

Fotografie: NOS