Het Amerikaanse leger gebruikt constant nieuwe technologie voor oorlogsvoering. Zo hebben ze onlangs een deal gesloten met Microsoft om de Hololens te gebruiken. Ook oude apparatuur krijgt een upgrade. De UH-60 Black Hawk dient al 35 jaar als helikopter voor het Amerikaanse leger. Hoewel de Black Hawk het goed doet wilt het leger nu een vervanging. De Sikorsky–Boeing SB-1 Defiant van Sikorksy en Boeing vormt de grootste kandidaat om de roterende legende op te volgen.

SB-1 Defiant

De Defiant heeft een topsnelheid van 515 kilometer per uur, wat 100 kilometer sneller is dan de Black Hawk. De vliegmobiel haalt deze snelheid door zijn dubbele rotor. De Defiant is speciaal ontworpen om de problemen van de Black Hawk op te lossen. Zo zeggen de makers dat de helikopter goed manoeuvreerbaar is bij lage snelheid en hoogte – iets wat volgens Neavy Seals mist bij de huidige Black Hawk.

SB-1 Defiant gewoonvoorhem 3

bron: flickr

Bell V280 Valor

Uiteindelijk kiest het Pentagon welke helikopter ze nemen en welk bedrijf daarmee het miljardencontract krijgt. De competitie is sterk, met de Bell V280 Valor als grootste concurrent. De Bell V280 Valor is al een jaar bezig met het maken van testvluchten. Deze schoonheid heeft het dubbele snelheid en vliegbereik van de Black Hawk. Ook doen de dubbele propellers ons denken aan de helikopters in de film Avatar uit 2009, en dat is nooit fout.

De Defiant moet nog zijn eerste testvlucht maken. De Amerikaanse overheid kiest pas in 2021 een opvolger voor de Black Hawk. Er is dus nog genoeg tijd voor de Defiant om te laten zien wat die kan.

Black Hawk

Ondertussen vliegt de Black Hawk nog wel even door. Ondanks dat hij nog dienst doet is de helikopter nu al een verzamellaarsobject voor rijke miljardairs. De helikopter schijnt moeilijk te besturen te zijn door zijn kracht en bouw voor oorlogvoering. Toch begrijpen wij als je er één wilt. Ze zijn bijvoorbeeld handig als je iemand uit de gevangenis wilt bevrijden.

SB-1 Defiant gewoonvoorhem 2

bron: flickr