Natuurlijk kan je overwegen om zelfstandig ondernemer te worden. Dat heeft natuurlijk voordelen, maar het wil niet zeggen dat een topsalaris een vanzelfsprekendheid is. Sterker nog, als je kijkt naar het salaris van Tim Cook, dan zou het logisch zijn om een bestaan als loonslaaf te verkiezen boven dat van een ondernemer.

Dit is het monstersalaris van Apple CEO Tim Cook

Waarschijnlijk weet je wel dat Apple het duurste bedrijft ter wereld is. Met een totale waarde van drieduizend miljard dollar is het niet meer dan logisch dat Tim Cook een vorstelijk salaris geniet. In tegenstelling tot zijn voorganger, de illustere Steve Jobs, is Tim Cook gewoon in dienst van het bedrijf. Inmiddels staat hij alweer tien jaar aan het hoofd van het technologiebedrijf en bedraagt zijn jaarsalaris zo’n 100 miljoen dollar. Kortom, geen ingewikkelde aandelenconstructies of opties als primaire inkomstenbron, maar gewoon een goed salaris.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht dat is gedeeld door @timcook_fan

Zijn ‘echte’ salaris is slechts 3 miljoen dollar

Nu hoef je niet te denken dat mijnheer Cook elke maand 8.3 miljoen op zijn bankrekening gestort krijgt. Sterker nog, zijn échte salaris is ‘slechts’ 3 miljoen dollar op jaarbasis. Dat komt uitgerekend neer op zo’n 250.000 dollar per maand. Bruto wel te verstaan. Hoe komt hij dan aan zo’n vorstelijk salaris van 100 miljoen dollar? Wel, een groot gedeelte van dat bedrag krijgt hij in de vorm van aandelen. Dat scheelt weer een stuk aan sociale premies zullen we maar denken.o’n bonus krijgt hij overigens niet elk jaar, in 2020 moest hij het met een stuk minder doen, hij kreeg toen maar 15 miljoen dollar.

Aandelenpakket van 82 miljoen dollar

Naast zijn vaste salaris van 3 miljoen dollar krijgt Tim Cook ook een beloning indien hij de doelen heeft behaald die eerder zijn gesteld. Die beloning is bijvoorbeeld 12 miljoen dollar. Kortom, hij wordt afgerekend op zijn prestaties. Zo’n aandelen pakket van 82 miljoen dollar klinkt interessant, maar hier zit nog een voorwaarde aan vast. Hij mag ze namelijk niet allemaal verkopen. Van zijn totale aandelenpakket dat hij in 2021 ontving, mag hij er slechts 5 miljoen van verkopen. De rest moet hij dus houden. Dat betekent dat zo’n pakket in waarde kan stijgen, maar ook kan dalen.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht dat is gedeeld door @timcook_fan

Salaris is inclusief reiskosten

Overigens is het salaris en de bonus van Tim Cook niet de enige kostenpost voor Apple. Ook voor randzaken als de beveiliging van de CEO wordt 1.4 miljoen dollar uitgetrokken. Daarnaast vliegt Tim Cook redelijk veel en dat doet hij niet in comfort class. Apple bezit namelijk een aantal privé-vliegtuigen die Tim Cook gebruikt. Die moet hij overigens ook voor andere reizen gebruiken, zoals voor zijn vakantie. Dat zijn dan de leuke dingen die bij zijn baan horen.