Wealth

Onderzoek: Dit salaris maakt een mens gelukkig

salaris gelukkig

Geld speelt een belangrijke rol in ons leven en het is logisch dat we ons afvragen of het ons ook gelukkig kan maken. Onderzoekers van Princeton hebben zich hierover gebogen en zijn tot de conclusie gekomen dat ons geluk inderdaad toeneemt naarmate ons salaris hoger wordt, tot een bepaald punt. Maar wat is dat punt en hoe zit het in vergelijking met andere landen? In dit artikel bespreken we de resultaten van het onderzoek en geven we inzicht in hoe het salaris en het geluk van mensen in Amerika en Nederland in verhouding staan.

Onderzoek: Welk salaris maakt een mens gelukkig?

Volgens het onderzoek van Princeton nemen onze gevoelens van welzijn toe naarmate ons salaris hoger wordt, maar alleen tot een bepaald punt. Dit punt ligt rond de 75.000 dollar per jaar, wat ongeveer 63.700 euro is. Na dit punt zouden we niet langer in staat zijn om ons welzijn te verbeteren en ons nog gelukkiger te voelen, omdat we niet langer kunnen doen wat daarvoor het allerbelangrijkste is: tijd doorbrengen met mensen die we leuk vinden en genieten van vrije tijd. Dit kan komen doordat we het vermogen hebben om positieve ervaringen te kopen, maar daarbij ook enkele negatieve effecten ervaren, zoals een verminderd vermogen om van de kleine dingen te genieten.

Andere onderzoeken onderstrepen bevindingen

Een ander wereldwijd onderzoek, waarbij gegevens uit de Gallup World Poll zijn gebruikt, komt tot een vergelijkbaar resultaat. Hier werd geconcludeerd dat er inderdaad verzadiging optreedt tussen de 60.000 dollar (57.100 euro) en 75.000 dollar (71.400 euro). Wel merkten de onderzoekers op dat dit cijfer per land en regio kan verschillen, met de verzadiging die later optreedt in welvarende landen.

Geld is lang niet alles

Als we kijken naar het salaris en het geluk in Nederland, zien we dat het gemiddelde bruto maandsalaris in 2021 rond de 3.600 euro ligt. Dat is zo’n 1.700 euro lager dan zo’n ‘geluksalaris’. Echter, het is belangrijk om te benadrukken dat geld niet het enige is wat ons geluk bepaalt. Er zijn veel andere factoren die een rol spelen, zoals onze relaties en gezondheid. Geld is absoluut niet het belangrijkste in de wereld.

Meer lezen over geldzaken? Dit is het gemiddelde nettosalaris per opleidingsniveau.