Slecht nieuws voor rokend Nederland. De kogel is namelijk door de kerk; er wordt niet langer gerookt in horeca-gelegenheden. Waar je als roker nu nog terecht kunt in het nog altijd populaire ‘rokershok’ is dat binnenkort niet meer het geval, zo heeft de rechter besloten.

Vandaag heeft de rechter bepaalt dat rookruimtes in de horeca niet langer buiten het rookverbod vallen. De uitspraak van de rechter is na aanleiding van een zaak die werd aangespannen door de vereniging Club Actieve Nietrokers (CAN). De uitzondering voor de horeca zou in strijd zijn met de Kaderovereenkomst van de Wereldgezondheidsorganisatie.

Sociale druk

In 2016 startte CAN een rechtszaak om een einde te maken aan rookruimtes. Toentertijd ging de rechter niet akkoord met de redenering van de vereniging. Desalniettemin kreeg CAN gelijk, toen zij in hoger beroep wel wist te overtuigen. “Niet-rokers zouden namelijk sociale druk kunnen voelen om naar de mensen die in zich in rookruimtes bevinden te gaan. Daarnaast worden medewerkers blootgesteld aan rook als ze de boel daar moeten opruimen.” – aldus de rechter

Wat gaat dit betekenen

Voor horecagelegenheden en rokers, zal dit betekenen dat er binnenkort enkel nog buiten gerookt mag worden. Maar bij verschillende van dit soort gelegenheden, kun je daarna eigenlijk niet meer naar binnen. Hier moet dus iets op gevonden worden. CAN wilde ook dat rookruimtes in openbare gebouwen verboden werden. Dit heeft de stichting volgens de rechter niet goed genoeg onderbouwd, en dus ging de rechter hier niet in mee.