Na veel speculatie en feiten over de releasedatum PlayStation 5 hebben wij alles onder elkaar gezet, zodat jij precies weet wat je kan verwachten van wellicht wel de laatste versie die deze console zal hebben. Yup, over een paar jaar is de kans namelijk groot dat we geen consoles meer zullen zien, maar daar straks meer over.

Releasedatum PlayStation 5

Wat betreft de releasedatum wordt er al jaren in de ronde gespeculeerd volgens sommige deskundigen zou het gaan om het einde van het jaar 2018 of rond 2020. Als we alle releasedatums van de Playstation onder elkaar zetten kunnen we in ieder geval een nauwkeurige schatting maken in welk jaar we de Playstation zouden mogen verwachten.

  • PlayStation, 1995
  • PlayStation 2, 2000
  • PlayStation 3, 2007
  • PlayStation 4, 2013

Vijf jaar geleden aan het einde van het jaar 2013 kwam de PlayStation 4 op de markt, dus met een snel rekensommetje zouden we releasedatum PlayStation 5 rond ein van het jaar 2020 of aan het begin van het jaar 2021 kunnen zetten. Yeah, quick maths. PlayStation CEO John Kodera liet tijdens een interview met Wall Street Journal weten dat het nog minstens drie jaar zal gaan duren, voordat we de nieuwe console in handen mogen verwachten. De komende drie jaar zullen gebruikt worden om nieuwe technologie uit te denken, zodat ze zich nog meer successen kunnen boeken dan de PlayStation 4. Good news, comes with sadnews.. Alle speculatie over een vervroegde releasedatum in 2018 of 2019 is hiermee dus van tafel, het is dus nog even langer met je PlayStation 4 gamen, maar we weten nu wel eindelijk wanneer we de PlayStation 5 kunnen verwachten, finaly.

releasedatum Playstation 5 bekend gewoonvoorhem

Wat te verwachten PS5?

Onlangs heeft Sony een Patent aangevraagd dat goedgekeurd is en dat ons waarschijnlijk eindelijk Backward Compatibility zal gaan geven. Dit houdt in dat ze de misstap van de PS4 zullen herstellen en dat we toch onze oude PS4 games rustig op de PS5 kunnen gaan spelen, nice job Sony.

De focus op hardwaren zal minder worden en waarschijnlijk gaan verdwijnen. De nieuwe focus zal alles omtrent online abonneringsdiensten zijn zoals PlayStation Plus. Het geeft een stabielere inkomstenbron en meer zekerheid voor de toekomst dan vaak wisselvallige console- en gamesverkoop. Hedendaags kunnen we de console en het netwerk namelijk niet meer als twee losse onderdelen zien, dus moeten we afscheid nemen van de traditionele manier van kijken naar de levencyclus van een console, aldus Kodera. Hoe kan je dit het beste voor ogen zien? Een mega server met daarop elke game die je dan naar elk denkbaar apparaat zou kunnen streamen, yup de gedachte is dat je dan op je smartphone een volledig potje Call of Duty zou kunnen spelen. Voor nu ondenkbaar, maar wie weet wat de toekomst voor ons in petto heeft.

Filling the gap

Op het gebied van de specs zal de PS5 heel wat veranderingen moeten doorvoeren, aangezien de PS4 Pro al over 4K HDR resolutie beschikt en weinig moeite met virtual reality heeft. Ook is er al een groot gat ontstaan tussen de pc gaming monsters en de consoles als PlayStation en Xbox. Wat betreft resolutie, snelheid en een optimale game ervaring zal de PS5 toch echt een boost nodig hebben. Hierbij is een processor upgrade zeker van toepassing.

PlayStation 4

Maar PS4 gamers geen zorgen, Sony zal deze aankomende drie jaar niet alleen op hun gat blijven zitten, want Sony zal zich blijven focussen op exclusieve games en digitale diensten die aangeboden worden voor de PS4. Dit zullen ze blijven doen tot het fiscale jaar van 2020. Kortom, tot en met 31 maart 2021. Dat schenkt ons, dus nog drie jaar om volle bak te genieten van de PS4, top.

Toekomst

In de intro hadden we het er al kort over dat het misschien wel de laatste versie van de console is, al hoewel dit natuurlijk compleet speculatie is, nemen we je toch graag mee in deze gedachtegang. Mocht de PS5 in 2021 komen dan zal dit het langste gat zijn voor een release van een nieuwe PlayStation, daarnaast zal de focus liggen op online streamingdiensten en abonnementsdiensten. Dit zien we nu terug in diensten als PlayStation Plus en PlayStation Vue. Vanaf 2021 zouden we dan de PS5 voor het eerst op de markt zien, naar verwachting zou een eventuele volgende console dan 8 jaar later moeten komen, maar met de huidige ontwikkeling en technologie is het erg onzeker of er nog wel een volgende console aan zit te komen. Kodera, die ons laat weten dat de nieuwe focus dus meer gaat liggen op het samenbrengen van netwerk en console, bevestigd hiermee deels dat dit wel eens het einde van de consoles zou kunnen worden. Wij zijn erg benieuwd naar de toekomst en wachten met smart op meer nieuws vanuit Sony, zoals de releasedatum Playstation 5, nieuwe specs en de toekomstplannen.