De nieuwe iPhone 14 is uit en dat is goed nieuw voor velen! Er is een hoop veranderd voor de nieuwe iPhone, maar vooral de prijs. Waar een iPhone 1 nieuw in doos nog voor 20.000 euro op Ebay staat, is de iPhone 14 een stuk goedkoper. Terwijl ‘ie toch weer een stukje duurder is dan zijn voorganger, de iPhone 13 en dat heeft meerdere redenen. Dit zijn de redenen van de prijsstijging van de iPhone 14.

Prijzen van de nieuwe iPhone 14

Schrik niet, de prijzen van de nieuwste iPhone zijn nooit eerder zo hoog geweest. Waar je bij de iPhone 13 nog de keuze had uit een telefoon onder de 1.000 euro heb je die keuze niet meer bij de iPhone 14. Tenzij je de iPhone 14 van Tele2 aanschaft en in termijnen bij sommige modellen wél onder een bedrag van 1000 euro kunt uitkomen.

Dit zijn de adviesprijzen van de nieuwe iPhone:

  • De iPhone 14 (6,1 inch) kan je nu kopen vanaf 1.019 euro;
  • De iPhone 14 Plus (6,7 inch) heb je nu vanaf 1.169 euro;
  • De iPhone 14 Pro (6,1 inch) bezit je vanaf 1.329 euro;
  • De iPhone 14 Pro Max (6,7 inch) kost je minstens 1.479 euro.

Wil je de nieuwe iPhone 14 Pro Max met 1TB geheugen? Dan mag je bijna 2.000 euro neerleggen voor je nieuwe telefoon. Ze zijn, in tegenstelling tot in Amerika, duurder geworden dan de iPhone 13 toen deze nieuw was. Maar wat zijn de redenen van de prijsstijging van de iPhone 14 eigenlijk?

prijsstijging iphone 14

Reden 1 van prijsstijging iPhone 14: stijgende productiekosten

De meeste mensen proberen het te vergeten, maar er was een pandemie gaande de afgelopen jaren. Door deze pandemie is er nog steeds een stijging van productiekosten. Door personeelstekort kan er niet zoveel geproduceerd worden als voorheen, dit zorgt voor schaarste. Schaarste zorgt er voor dat een product duurder kan worden, dit is het stukje “vraag/aanbod” wat je vroeger op school hebt geleerd. Daarnaast is er sprake van stijgende energiekosten, wat het produceren van de nieuwe iPhone ook weer duurder maakt. De grote fabriekshallen moeten natuurlijk ook verwarmd worden, evenals al de kantoren wereldwijd.

Reden 2: stijgende vrachtkosten

De miljoenen iPhones die gemaakt worden, moeten ook verscheept worden naar de landen waarin ze verkocht worden. Dit wordt gedaan door meerdere partners van Apple, maar deze partners stijgen ook in prijs. Vooral hier in Europa, waar er op dit moment een heel bijzondere politieke toestand is, zijn er verschillende kosten gestegen. Waaronder ook de transportkosten van je nieuwe iPhone. Dit alles zorgt voor een prijsstijging van de iPhone 14.

iphone 14 prijsstijging

Reden 3, de hoofdreden: inflatie

Helaas heeft iedereen er mee te maken op dit moment, inflatie. Dit is ook de voornaamste reden van de prijsstijging van de iPhone 14. De euro is de afgelopen tijd super zwak waardoor het steeds minder waarde heeft. Op dit moment staat 1 dollar gelijk aan 1 euro. Daarnaast is de rente in de VS verhoogd, waardoor de vraag naar dollars stijgt. Hierdoor wordt de dollar nog duurder en de euro dus nog zwakker. Onder andere hierdoor is de iPhone 14 dus duurder.

iPhone 14 kopen

Of je de nieuwe iPhone 14 moet kopen, of het houdt bij de iPhone 13, is aan jou, maar wij hopen dat ‘ie nog wat goedkoper wordt of dat de euro weer in waarde stijgt. Kan je toch echt niet wachten, of valt jouw huidige iPhone uit elkaar? Dan kan je ‘m vanaf nu bestellen.