IJskoffie kun je ondertussen overal krijgen. Het ligt in de supermarkt, de Hema, het café of bij elke mogelijke koffiebar. Maar een ijskoffie is niet veel meer dan simpelweg een combinatie van koude koffie, melk en iets zoets. Kun je prima thuis maken dus, met een paar lekkere ijskoffie recepten.

Lekkere ijskoffie recepten

In principe is ijskoffie maken dus heel makkelijk. Voor alle ijskoffie recepten heb je koffie nodig, maar dan koud. Beetje ijs erin, beetje melk erbij en je bent klaar. Toch? Nou, niet helemaal als je hem nóg lekkerder wilt hebben. En dat kun je met deze variatie-recepten voor elkaar krijgen. Let op: je loopt hierdoor wel het risico op teveel koffie drinken, want ze zijn allemaal gruwelijk lekker.

De Italiaanse iced coffee

Dit is eigenlijk zo ongeveer de klassieke versie. Het enige wat je nodig hebt is één shot espresso. Een kleine bak sterke filterkoffie is hiervoor ook geschikt. Hier los je een klein beetje suiker, rietsuiker of honing in op. Je doet wat ijsklontjes in een hoog glas en giet hier je koffie met suiker overheen. En dat alleen al is heel lekker, maar het is ook de basis voor veel andere ijskoffie recepten.

Ijskoffie milkshake

Nu gaan we naar de iets meer fancy ijskoffie recepten. Hiervoor heb je een shot espresso nodig die je met één of twee bolletjes vanille-ijs mengt in de blender. Hier hoef je verder geen suiker bij te doen, want het ijs is al zoet genoeg. Giet dit in een glas en maak hem af met een toef slagroom en eventueel wat caramelsiroop. Zo heb je eigenlijk een zelfgemaakte milkshake, maar dan met koffie.

ijskoffie recepten

Iced Caramel flat white

Bij deze koude bak gebruik je geen ijs en doe je de karamelsiroop niet op, maar in de het glas. Doe een shot espresso, een eetlepel karamelsiroop en 175 ml melk bij elkaar en meng het goed. Schenk in een glas met wat ijsblokjes en voilá. Hier mag je zelf uiteraard nog slagroom op doen als je wilt.

IJskoffie met havermelk

Ben je lactose-intolerant of wil je gewoon liever geen koemelk drinken? Niet getreurd, er zijn namelijk ook ijskoffie recepten met havermelk. Ook die kun je zo uitgebreid maken als je wilt. De basis is 1 shot espresso en 150 ml havermelk. Hier doe je 1 eetlepel zoete siroop bij zoals agave, karamelsiroop of suikersiroop. Het mag ook met gewone suiker als je geen siroop hebt. Roer dit door elkaar en doe het in een glas met ijsblokjes. Je kunt nog toppen met (soja-)slagroom, gesmolten chocolade of iets anders zoet. Een combinatie zou al helemaal mooi zijn.

Ice cappucino

De koude cappu, zoals hij ook wel wordt genoemd. Hierbij zet je een ijskoffie met een ristretto of andere koffie, samen met 100 ml melk en suiker(siroop) naar smaak. En nu komt het mooie: schuim een beetje melk op en doe dat eroverheen als topping. Beetje cacao erop strooien om het af te maken en daar staat ‘ie. Één van de lekkerste en simpelste ijskoffie recepten die er is.