Other

RDW blundert: duizenden automobilisten krijgen ten onrechte een rekening op de mat

RDW

Een flinke blunder van de RDW (Rijksdienst voor het Wegverkeer). Duizenden automobilisten kregen een belastingaanslag voor het uitstoten van te veel fijnstof. In principe een goed maatregel om deze aardbol een beetje tegen onszelf te beschermen, maar de RDW had voor het uitsturen van de boetes wel beter even kunnen uitpluizen om de betreffende auto’s echt niet van een roetfilter zijn voorzien. door er van uit te gaan dat ze deze niet hadden kregen duizenden mensen ten onrechte een rekening op de mat.

RDW blundert met roetboetes

Sinds 1 januari moeten eigenaren van oude (en meer vervuilende) dieselauto’s een extra rijtuigenbelasting betalen, in de volksmond ook wel roettaks genoemd. Stoot jouw wagen meer dan 0.005 gram per kilometer uit? Dan kun jij de extra kosten (gemiddeld 225 euro per jaar) optellen bij je uitgavenposten. De meeste auto’s die hier mee te maken krijgen zijn dieselauto’s, bestelauto’s en campers van tien jaar en ouder. Het idee is het rijden van oude auto’s hiermee te ontmoedigen en te stimuleren een nieuwer en vooral schoner model aan te schaffen.

In principe is er niets mis met een dergelijke regeling, alleen moet het RDW dan wel zorgen dat ze hun zaakjes op orde hebben. Om te weten welke auto’s in aanmerking komen voor deze extra kosten kijkt men in het kentekenregister. Hierin wordt sinds 2004 bijgehouden welke auto’s er van een roetfilter zijn voorzien. Probleem: een roetfilter is pas sinds 2011 verplicht en van uit het buitenland geïmporteerde wagens wordt niet genoteerd of ze wel of geen filter bevatten.

Vorige week stuurde de RDW maar liefst 5590 autobezitters een brief waarin staat dat ze toch niet te hoeven betalen omdat de auto toch al een roetfilter blijkt te hebben. De RDW zou niet weten van het bestaan hiervan omdat de kentekeninformatie niet compleet is. Een grote fabrikant zouden niet hebben willen meewerken aan een goede overdracht van informatie.

Met de vinger wijzen

Om welke fabrikant het gaat wil de RDW niet bekend maken, ze zijn bang voor een tsunami aan bezwaar van mensen die ook  onder de roettaks uit proberen te komen. Ook sluiten ze niet uit dat er nog meer dingen fout zijn gegaan in de registratie rondom de fijnstof-uitstoot.

De RDW is niet de eerste die hiermee een flinke blunder begaat, ook de belastingdienst zette onlangs nog 11.000 mensen op het verkeerde been. Conclusie blijft dat ze slordig zijn omgegaan met de maatregelen die ze zelf hebben bedacht. Hoe dit precies gaat aflopen en hoe de RDW de administratie gaat herstructureren is de vraag, maar het is gênant genoeg om er van uit te gaan dat ze er hard aan gaan werken de problemen op te lossen.

Advies voor jou

Advies van de RDW aan dieselrijders is dan ook om de uitstoot-gegevens van de auto bij het RDW te controleren. Daarnaast is het verstandig om navraag te doen bij de officiële merkimporteur. Wil je het écht zeker weten, rol dan onder je wagen om met eigen ogen te checken of er een roetfilter aanwezig is.

Bron: AD