Sports

PSG bereikt opmerkelijk record met torenhoge salarissen

PSG salarissen

PSG schiet zichzelf in de boeken op financieel vlak. Volgens Football Benchmark geeft de Franse club van alle voetbalclubs het hoogste bedrag ooit uit aan salarissen.

PSG geeft hoogste bedrag ooit uit aan salarissen

Paris Saint-Germain is een club die veel geld investeert om winnen mogelijk te maken. Met Messi, Mbappé en Neymar in de aanval is het geen verrassing dat PSG een hoop geld uitgeeft aan salarissen. Maar hoeveel geld precies? Volgens een recent rapport van Football Benchmark is het bedrag 728 miljoen euro. Football Benchmark is een organisatie die zich specialiseert in de financiële kant van het voetbal. Dit is het hoogste bedrag dat ooit door een voetbalclub is uitgekeerd aan salarissen.

View post on Instagram
 

Stijging van loonlasten

De salarissen van PSG zijn afgelopen seizoen met 45 procent gestegen. Dit is zelfs hoger dan de omzet van de club, die met 670 miljoen ook niet bepaald karig is. De oorzaak van deze stijging is de kooplust van de club in de zomer van 2021. PSG haalde in één keer Lionel Messi, Sergio Ramos, Gianluigi Donnarumma en Georginio Wijnaldum binnen. Hierdoor explodeerde de salarissen van PSG echt. Het gevolg was een verlies van meer dan driehonderd miljoen euro.

Financiële spelregels

PSG houdt zich niet aan de financiële spelregels van de UEFA. De club kreeg afgelopen najaar een miljoenenboete. Voor Qatar Sports Investments, dat PSG bestuurt, is dit vermoedelijk geen probleem. Het vermogen van het consortium wordt vaak geschat boven de 200 miljard euro. Dit geeft aan hoe groot de kloof is tussen de grote Europese voetbalclubs en de rest. Paris Saint-Germain heeft in principe ‘oneindig’ veel geld om te investeren.

View post on Instagram
 

Nederlandse clubs

Als we kijken naar andere clubs in Europa, zien we dat Ajax het aanzienlijk minder goed doet. Met een salarispost van 109 miljoen euro doet Ajax Europees niet mee met de grootste jongens. Het is interessant om te zien hoe de kloof tussen de grootste clubs en de rest van de Eredivisie in Europa precies andersom ligt. In Nederland zien we dat Ajax het goed doet, maar Europees doen ze het niet zo sterk in vergelijking met andere grote clubs.

Succes op het veld

De vraag is natuurlijk of deze grote salarissen van PSG leiden tot succes op het veld. Het is niet onwaarschijnlijk dat PSG weer in de race is voor de Franse titel en goed presteert in de Champions League. Aan de andere kant, het is ook mogelijk dat deze grote uitgaven leiden tot problemen op de lange termijn. Een verlies van 370 miljoen euro is niet iets om lichtvaardig over te denken.

View post on Instagram