Diplomaten en politici moeten veel reizen voor allerlei verschillende dingen. Mensen met een dergelijke functie zullen dan ook niet gauw de economyclass instappen. Daarom hebben ze vaak privévliegtuigen. Ook de Russische president Vladimir Poetin doet mee aan deze ‘trend’. Geloof ons, dit privévliegtuig is een stukje luxer dan je denkt.

Privévliegtuig van Vladimir Poetin

We zijn natuurlijk allemaal bekend met het luxe vliegtuig Air Force One van de Amerikaanse president, maar de Russische president heeft het minstens zo goed voor elkaar. Voorheen was er vrij weinig bekend over het vliegtuig van Poetin. Gelukkig is daar inmiddels verandering in gekomen, want in dit vliegtuig zitten veel dingen die je versteld doen staan. Ook leuk om te weten: Poetin heeft niet één van deze vliegtuigen, maar vijf, dus hij heeft altijd meer dan genoeg keus.

Het desbetreffende vliegtuig is een Ilyushin Il-96-300PU, deze is natuurlijk wel aangepast, maar het model is hetzelfde. In de aangepast versie van dit vliegtuig vind je een gouden toilet (dat naar verluidt al 75.000 dollar zou kosten), een bar, een sportschool en nog veel meer. Een aantal andere zalen in het vliegtuig van Poetin zijn ook voorzien van gouden versieringen, dus je kan er ook vanuit gaan dat deze vliegtuigen behoorlijk prijzig zijn. Eén van deze vliegtuigen zou namelijk al gauw 431 miljoen euro kosten.

Veiligheid boven alles

Een belangrijk figuur zoals Poetin moet goed beveiligd worden, daarom zijn de vliegtuigen ook goed beveiligd, maar ze gaan zelfs nog een stapje verder om eventuele problemen te voorkomen. Zo zijn de vliegtuigen voorzien eigen radars, zodat alles is te monitoren. Bovendien wordt het vliegtuig, als het het Russische luchtruim verlaat, geëscorteerd door drie identieke vliegtuigen. Zo weet niemand ooit zeker in welke van de vier de Russische president verblijft. Je kan er dus vanuit gaan dat Poetin heerlijk op zijn gemak een glaasje wodka weg kan tikken als hij gaat vliegen.