Other

Zo gaat de politie hardrijders komende tijd keihard aanpakken

politie

De politie heeft een nieuwe manier gevonden op het jou als automobilist nog moeilijker te maken. Men gaat serieus werk maken van het aanpakken van hardrijders. Vanaf 2022 zal de politie gaan inzetten op het gebruik van onopvallende radarwagens met een belangrijke eigenschap: ze kunnen de snelheid van de wagens in beide rijrichtingen checken en de bestuurders bekeuren.

Politie maakt de Flitsmeister-app onbruikbaar

Een bekeuring krijgen vindt geen enkele automobilist leuk. Voor veel autobezitters is het dan ook een sport om die vervloekte bekeuring te vermijden. Dat is dan ook de reden waarom veel automobilisten dankbaar gebruik maken van apps als flitsmeister. Reuze handig zo’n app die je op tijd informeert over vaste flitspalen en mobiele controles. Het probleem is dat dergelijke apps nutteloos worden wanneer de politie gebruik gaat maken van de nieuwe generatie radarwagens.

Nog steeds teveel verkeersslachtoffers

De reden voor het inzetten van de nieuwe radarwagens is simpel. Er vallen nog steeds teveel doden in het verkeer. In veel gevallen wijst de beschuldigende vinger richting snelheidsduivels en verkeershufters. Met de nieuwe werkwijze hoopt de politie dat probleem eindelijk aan te kunnen pakken. De nieuwe radarwagens zijn onopvallend opgesteld en kunnen de wagens in beide richtingen controleren. Is er een snelheidsovertreding geconstateerd, dan wordt er een foto van het kenteken genomen en valt de bekeuring binnen enkele dagen op de mat. Een automobilist staande houden is dus verleden tijd.

Verharding ook in het verkeer

Voor politiecommissaris van Hasselt is de nieuwe manier van werken een logisch gevolg van de veranderingen in de maatschappij. „We zien dat het gedrag van mensen niet alleen in de maatschappij verandert, maar ook in het verkeer. Door tijdig in te grijpen kunnen we ervoor zorgen dat ongewenst gedrag verdwijnt en het verkeer een stuk veiliger wordt. Doe je niks, dan gaat het op een gegeven moment gewoon mis.”

Gaatje dichtrijden

Van Hasselt ziet duidelijk dat er sprake is van een negatieve gedragsverandering in het verkeer. Het huftergedrag neemt toe en de spreekwoordelijke ‘heer in het verkeer’, bestaat allang niet meer. Naar mate de pakkans vermindert, veranderd ook het gedrag volgens de politiecommissaris. „Sommige automobilisten wanen zich welhaast onaantastbaar en gedragen zich duidelijk minder sociaal. Er wordt veel te weinig rekening gehouden met andere weggebruikers met alle gevolgen van dien. Ook in het verkeer is er een duidelijke toename van zogenaamd pestgedrag. Even het gaatje dicht rijden, zodat een ander niet kan invoegen bijvoorbeeld. Net zoals je in de supermarkt mensen hebt die altijd willen voordringen, zo zie je dat ook in het verkeer.”

Je bent gewaarschuwd: pakkans wordt groter

De inzet van de nieuwe radarwagens volgt op een geslaagde proef eerder dit jaar. Daarbij werden snelheidsmetingen verricht met camera’s in onopvallende politieauto’s. Hieruit bleek dat de pakkans vele malen groter is. Voor de politie is deze werkwijze ook een stuk veiliger: de automobilist die de overtreding begaat, wordt niet meer langs de kant gezet en staande gehouden, maar krijgt de bekeuring netje thuis bezorgd.