De kogel is door de kerk, dus we kunnen weer genieten van een goede nachtrust. Sony heeft namelijk eindelijk informatie vrijgegeven over de PlayStation 5. Nu de spanning weg is kunnen we genieten van al het (goede) nieuws dat het bedrijf te melden heeft over het apparaat. Dit zijn alle details van de PlayStation 5 die bekend zijn gemaakt.

Interview met de hardwareontwerper

Wired had onlangs een interview afgenomen met niemand minder dan de hardwareontwerper Mark Cerny van PlayStation. Als iemand ons meer kan vertellen over de PS5 dan is hij het wel. Hij bevestigde dat Sony hard aan het werk is om het model te lanceren.

Details van Playstation 5

De fans worden gerust gesteld, de PlayStation 5 zal beschikken over backwards compatibility. Dat is een duur woord om mee aan te geven dat je games van de PS4 op het apparaat kan spelen. Over de prijs is niks specifieks gezegd. Wel zegt Cerny dat de PS5 af te halen is voor een aantrekkelijk bedrag. Zeker als je ziet hoe deze zich verhoudt met wat de PS5 allemaal kan. Dat hij sneller wordt dan de PS4 staat dus buiten kijf.

Details van de PlayStation 5

“In hoeverre wordt hij sneller dan zijn voorganger?” horen wij je vragen. Cerny geeft (deels) antwoord op het performance-vraagstuk. Zo geeft hij details van de PlayStation 5 vrij op het gebied van hardware. Een AMD Ryzen-processor en een Radeon Navi-Gpu zullen van de partij zijn. De PlayStation 5 is hierdoor in staat om ‘ray tracing’ te gebruiken. In het kort is dit een animatie-technologie die ook in Hollywoodfilms wordt gebruikt voor mooie lichteffecten.

details van playstation 5

Daar houdt het niet op, zo zal de PS5 ook 8K ondersteunen, wiskunde leert ons dat het hierbij gaat om 4 keer meer pixels dan die je bij een 4K-resolutie kunt tellen. Zo zien games er een stuk scherper uit, vooral op grote schermen. Je hoeft ook niet lang te wachten vanwege laadtijden, het apparaat beschikt over een SSD. Uit tests is gebleken dat de PS5 de laadtijden van 15 seconden omlaag brengt naar 0,8 seconden bij de laatste spiderman game.

Als kers op de taart gaat de PS5 gaat groot inzetten op Playstation VR. Het is nog niet zeker of er een nieuwe VR-bril komt, maar met de nieuwe tech kan VR sowieso stukken beter beleefd worden.