Begin deze week werd in Madrid de nieuwe lijn van Philips TV gepresenteerd. We waren aanwezig tijdens de presentatie van het Nederlandse merk en mochten de nieuwe modellen van dichtbij bewonderen. De tv’s van Philips vallen al jaren op door het innovatieve Ambilight, een brede gloed op de muur waardoor de kijkbeleving nog intenser is.

Het vlaggenschip van Philips TV is de 9002 OLED, een 4K Ultra HD tv van 55″ die zwart verandert in ultrazwart. Dit komt omdat OLED geen achtergrondverlichting nodig heeft. Elke pixel maakt zijn eigen kleur en licht. Als ze zijn uitgeschakeld, zijn ze zwart. Volledig zwart, waardoor er een verbazingwekkend contrast ontstaat.

We spraken met Rod White, Chief Designer bij Philips TV, over het design van de nieuwe collectie.

Afgelopen jaren heeft de tv gigantische stappen gemaakt qua design, hoe ziet de tv anno 2017 eruit?

Dat verschilt per werelddeel, maar voor Europa is het een tv tussen de 49″ en 55″. Uit onderzoek is gebleken dat 80 % van de tv’s in Europa niet aan de muur hangt maar op een meubel staat. Verder heeft het merendeel van de tv’s de standaard in het midden van de tv.

In Amerika zien we dat er veel gebruik wordt gemaakt van (glans)zwart, Azië heeft meer met warme kleuren zoals (rosé)goud, Zuid-Amerika houdt van chroom en in Europa gaan ze meer voor het geborstelde staal.

Op het eerste gezicht lijken de tv’s van tegenwoordig erg veel op elkaar, het zijn de details waarmee een merk kan opvallen. Wat maken de nieuwe tv’s van Philips zo speciaal?

Dan kijk ik graag terug naar onze 2007 collectie, dat was de periode dat elke tv er nagenoeg hetzelfde uitzag, zwarte randen en een enkele standaard. Wij wilden anders zijn. We begonnen met de details zoals het logo wat nu nog steeds prominent in het midden van de tv aanwezig is en al vanaf een afstand te herkennen is.

Wat we niet willen is dat onze tv’s te agressief aanwezig zijn, dit compenseren we door de hoeken iets ronder af te werken. Ook is symmetrie belangrijk, op de tv maar ook de standaard. Verder hebben we verschillende standaarden van verschillende materialen, het geborstelde staal komt dan ook veelvuldig terug in de nieuwe collectie.

Maar ook over de afstandsbediening is goed nagedacht. Deze heeft een makkelijk te bedienen toetsenbord op de achterkant om je smart-tv optimaal te kunnen gebruiken.

Een tv staat vaak in het midden van de woonkamer, hoe zorg je ervoor dat het design bij ieder interieur past?

Ongeveer 95% van de tv’s staat tegen de muur, dit is ideaal voor onze tv’s met Ambilight. Het is altijd een uitdaging om een tv te ontwerpen die in ieder interieur past, want als de tv uitstaat is het een groot zwart scherm. Het is dus belangrijk dat de vorm van de tv positief opvalt, en dan hebben we het name over de grootte, dikte maar ook het frame.

Daarnaast is de kleur ook erg belangrijk. We hebben geëxperimenteerd met chroom maar dit was te prominent aanwezig waardoor het niet aansloot op het Europese interieur, door het staal te borstelen kreeg de tv een subtielere uitstraling. Door de tv een dunne standaard of poten te geven is er meer te zien van het meubelstuk waarop de tv staat.

Ik ben er bijna zeker van dat in de toekomst, over ongeveer 10 jaar, het zwarte scherm is verdwenen. Er bestaan al transparante schermen echter is de kwaliteit nog niet optimaal. Zodra de technologie er is zullen de premium modellen transparante schermen krijgen. Hierdoor is de tv geen markant object meer in je woonkamer.

De nieuwe modellen worden geïntroduceerd met een nieuwe positionering, ‘Philips TV. Looks better.’. De reeks omvat de volgende exemplaren en afmetingen:

De Philips 6412 (verkrijgbaar in de schermformaten 43” 49” 55” en 65”) en de Philips 6482 (verkrijgbaar in de schermformaten 49” en 55”)


De Philips 7502 (verkrijgbaar in de schermformaten 49” 55” en 65”)


De Philips 9002 OLED (verkrijgbaar in één schermformaat: 55”)


De nieuwe Philips TV 2017 collectie is binnen nu en 4 maanden beschikbaar in de winkel. Kijk voor meer informatie op www.looksbetter.eu.