Wealth

Het huidige vermogen van Peter Gillis: behoort hij wel óf niet tot de allerrijksten van Nederland?

vermogen Peter Gillis

Of het verstandig om je rijkdom wereldkundig te maken, laten we even in het midden, maar Peter Gillis is op zijn zachts gezegd niet gecharmeerd van de rekenvaardigheden van de Quote-redactie. Bij het samenstellen van de beruchte Quote 500 zien we de Peter Gillis met zijn vermogen niet vermeld staan. En dat is tegen het zere been van de inmiddels bekende ondernemer. Kortom, mijnheer Gillis is foxwild en dat zullen ze weten!

Geen 200 miljoen euro, maar ‘slechts’ 85 miljoen euro

Terwijl de zwaarlijvige ondernemer in 2020 nog stond vermeld in de lijst der lijsten van vermogend Nederland met 220 miljoen euro is dat anno 2022 een heel ander verhaal. Massa is volgens Quote dus eventjes wat minder massa en Peter laat het er niet bij zitten. Bij de Quote kunnen ze namelijk helemaal niet tellen volgens Peter. Toch lijkt het erop dat Peter zelf wellicht een klein rekenfoutje heeft gemaakt. Om recht te hebben om een vermelding in de beruchte lijst, moet je over minstens 110 miljoen euro beschikken. Zo’n vermogen blijkt Peter Gillis – door eigen toedoen – dus niet te hebben.

View post on Instagram
 

Meer schulden dan vermogen voor Peter Gillis

Volgens Quote is mijnheer Gillis overigens met 85 miljoen euro verre van arm, maar Peter Gillis valt met zijn vermogen dus wel buiten de boot. Wat wil namelijk het geval? In Nederland zijn ze wat makkelijker als het gaat om het deponeren van de jaarstukken. De laatste keer dat er wat officiële cijfers van grootverdiener Gillis naar buiten kwamen was in 2017. Dat is dus wat gedateerde informatie. In België zijn ze echter wat strenger en dus zijn daar wel recente cijfers beschikbaar. Daaruit blijkt dat mijnheer Gillis zichzelf vorstelijk heeft beloond met een leuke bonus van 9.2 miljoen euro. Dat is niet het enige. Je hoeft namelijk geen rekenwonder te zijn om te concluderen dat zijn Oostappen Groep N.V., het vehikel waar de Belgische vakantieparken onder vallen, er wat minder rooskleurig voor staat als hij wil doen geloven. Sterker nog, het eigen vermogen is minder dan de schulden van de onderneming.

View post on Instagram
 

Grondprijs

Als we verder kijken blijkt dat er in 2018 een parkje is verkocht, namelijk Zilverstrand. Het wordt echter nog leuker. Dat bewuste park is verkocht voor 9.2 miljoen euro en heeft een oppervlakte van 65 hectare. De slimme lezer weet nu wat er volgt: de prijs per vierkante meter bedraagt dus 14,15 euro. Een koopje dus. Met die gegevens in het achterhoofd is het een koud kunstje op het totale vermogen van Peter Gillis uit te rekenen. Op zijn eigen website vermeld hij immers trots dat de totale oppervlakte 6,35 miljoen vierkante meter omvat. Uitgaande van 14,15 euro per vierkante meter is dat dus minder dan 90 miljoen euro. Als we daarop de schulden in mindering brengen komen we aardig in de buurt van de door Quote vermelde 85 miljoen euro. Peter zal de waarde van zijn grond dus verkeerd hebben ingeschat.