Food & Drinks

Met dit recept maak je de perfecte Irish coffee

Irish coffee

Irish coffee is een heerlijke drank voor na een diner of op momenten dat je gewoon zin hebt in een goede koffie met een kick. Je kunt hem prima zelf maken met een Irish coffee recept waar je niet ingewikkeld over hoeft te doen. Het is namelijk helemaal niet moeilijk en de kans van slagen is vrij groot.

Irish coffee is populair

Dat de kans van slagen zo groot is, komt doordat Irish coffee vier zeer populaire smaken bevat: koffie, suiker, alcohol en slagroom. Door deze vier elementen samen te voegen krijg je een heerlijk Irish coffee recept waar je na een kerstdiner of op een gewone avond thuis altijd blij van wordt. Zeker in koude winterdagen en met de Kerst is het een klassieker die blijft terugkomen, en dat is niet voor niks. Net als deze Espresso Martini gaat hij al een langere tijd mee, vandaar dat het wel goed zit met dit heerlijke drankje.

Het lekkerste Irish coffee recept

Om Irish coffee te maken heb je zoals gezegd koffie, suiker, alcohol en slagroom nodig. Dit zijn de precieze hoeveelheden, maar je kunt ook variëren naar smaak.

  • 25 ml van je favoriete whisky
  • 80 ml zwarte koffie
  • 1 eetlepel suiker
  • 30 ml slagroom

Klop de slagroom, maar niet helemaal stijf. Hij moet nog een beetje lobbig zijn en van je lepel afvallen als je hem kantelt. Ondertussen heb je de koffie gezet en die giet je in het glas. Los de suiker hierin op en als dat gebeurd is, giet je de whisky erbij. Even roeren en als topping de slagroom er bovenop. De slagroom roer je er niet doorheen, maar laat je er bovenop liggen. Binnen no-time is je Irish coffee recept al omgetoverd tot lekker drankje!

 

Tips om de Irish coffee nog beter te maken

Om je eigen recept nog meer te verbeteren, zijn er een paar tips om het succes te vergroten. Je kunt bijvoorbeeld je glas vast warm maken door er kokend water in te gieten. Dit laat je staan tijdens het slagroom kloppen en het zetten van de koffie. Als dat klaar is giet je het water er weer uit. Zo blijft je koffie goed heet en lost de suiker beter op. De slagroom daarentegen moet zo koud mogelijk zijn, zodat er een groot warmteverschil is. Ook als je een grotere fan bent van koude dranken is dit recept mogelijk, dan maak je er toch gewoon een ijskoffie van?

Voor de fijnproevers kun je ook nog kijken naar wat voor suiker je gebruikt. Rietsuiker en palmsuiker hebben bijvoorbeeld vollere smaken, die goed passen bij dit Irish coffee recept. En om het feestje helemaal af te maken, zeef je wat cacao nog over de slagroom heen.