Pakken maken de man. Maar hoe zorg je ervoor dat als je een pak draagt, je zeker weet dat je het echt op de goede manier doet? Er kan veel goed of fout gaan met een pak, en daarom hebben wij een paar handige tips op een rijtje gezet. Dit is de basis pakken-etiquette voor de man.

Regel 1: je schouder moet de lijn van het pak volgen

Als je een jasje past, hoort het buitenste deel van de ‘schoudervulling’ tegen de rand van je schouder aan te zitten. Als hij mooi aansluit, is het jasje even breed als jij bent en gaat hij niet kreuken.

Regel 2: Draag hoge sokken!

Als je een pak draagt hoor je er ook nette schoenen onder te hebben. Deze schoenen zijn altijd laag, en pakbroeken komen vaak niet tot verder dan de bovenkant van je schoen als je staat. Je wilt geen blote benen zien, dus zorg dat je sokken hoog genoeg zijn.

pak

Regel 3: Knoopje open, knoopje dicht

Een simpele regel: als je gaat zitten, doe je de knoop van je jasje open. Als je weer opstaat doe je je jasje weer dicht. Dit ziet er netter uit bij het lopen, en als je zit gaat je jasje niet kreukelen als hij open is.

Regel 4: Niet te lange, maar ook niet te korte mouwen

De mouwen van je hemd moeten voor een klein stukje onder je jasje vandaan komen, maar niet meer dan 1,5 cm. Als je een heel stuk mouw onder je jasje vandaan hebt komen ziet het er onverzorgd uit.

Regel 5: Bedek je knopen met je das

De vuistregel is dat je stropdas minimaal net zo ver moet komen als dat de knopen van je hemd komen. Tegenwoordig zit de ene broek hoger dan de andere, maar een andere tip voor de lengte van je das is te zorgen dat je das tot je riem komt.

Regel 6: Draag een dunne riem

Een dunne riem is wel een must om je pakbroek mee omhoog te houden. Dikke riemen met een grote gesp zijn meer voor jeans en andere dagelijkse broeken. De riem hoort ook dezelfde kleur te hebben als je schoenen.

Regel 7: Alleen zwart bij een begrafenis

Als je naar een begrafenis gaat, draag je een zwart pak. Op andere momenten is een zwart pak vrij ongepast, en kun je beter kiezen voor een blauw of grijs pak.

Regel 8: Je hemd moet goed passen

Niet alleen je jasje maar ook je (over)hemd hoort goed te zitten. Laat hem niet te wijd, maar zorg ook niet dat hij te strak zit. Ook is het onhandig als je overhemd elke keer uit je broek gaat als je bukt of je armen omhoog doet. Zorg daarom dat je hemd lang genoeg is, maar niet gaat hangen bij de schouders en de buik.

Regel 9: Geen borstzak!

Het is heel simpel: onder een jasje draag je een overhemd zonder borstzak. Je kunt je telefoon of pen opbergen in de binnenzak van je jas.

pak

Regel 10: Ga naar een kleermaker

Dit is meer een tip dan een regel. Als je merkt dat je het lastig vindt om een goed pak voor jezelf uit te kiezen, kun je je altijd laten adviseren of een pak of maat laten maken. Het is een investering, maar dan weet je zeker dat je goed zit. Succes!

Mocht je schrikken van al deze moeilijkheden voor een goed pak; je hoeft niet altijd een pak aan, ook niet op je eerste date.