Cars & Bikes

Zien: dit is de splinternieuwe Pagani Utopia

pagani utopia

Een utopie is een ideale wereld die niet bereikt kan worden, toch probeert Pagani met het nieuwe model Utopia een gooi te doen naar de ‘ideale auto’.

Splinternieuwe Pagani Utopia

Ja, ja, daar is ‘ie dan: de Pagani Utopia. Na tien jaar smachten naar een opvolger van de Pagani Huayra, is het zover. Dit is het derde model van het Italiaans automerk.

Van codenaam C10 naar Utopia

Voorheen stond de Pagani Utopia te boek onder de codenaam C1o, waar eerder beelden van werden gelekt. De Pagani Utopia heeft een 6,0 liter biturbo V12 motorblok, wat krachtiger is dan ooit. Bij een toerental van zesduizend levert de twaalfcilinder 864 pk, wat 100 pk meer is dan de Huayra BC. Maximum koppel? Een dikke 1.100 Nm.

Wielen en gewicht

De Utopia maakt gebruik van vrij grote wielen, zo’n 53 cm vooraan en zo’ n 58 cm achteraan. Elk wiel heeft een buitenring van koolstofvezel die helpt bij het afvoeren van de warmte die wordt gegenereerd tijdens het remmen. De banden zijn Pirelli P-Zero Corsa’s. Pagani noemt een droog gewicht, zonder vloeistoffen, van 1280 kilo.

Unicum voor Utopia

De Pagani Utopia heeft een 7-traps automaat van Xtrac, maar de supercar onderscheidt zich van andere auto’s in dit luxe segment door ook een alternatief aan te bieden. Men kan de Pagani Utopia namelijk ook met een handgeschakelde zevenbak verkrijgen.

Hoeveel kost de Pagani Utopia?

De Pagani Utopia is niet voor de gewone sterveling weggelegd. Zo moet je diep in de buidel tasten mocht je deze splinternieuwe wagen in je garage of op je oprit willen hebben staan. Naar verluidt moet je 2,5 miljoen dollar neerleggen mocht je 1 van de 99 stuks in huis willen halen. Kleine domper voor de welgestelden onder ons: de Pagani Utopia is volledig uitverkocht.