We kennen het allemaal wel, die knallende koppijn na een avond waar de drank iets te rijkelijk vloeide. Elke keer weer zeggen we dat we nooit meer gaan drinken. Maar stiekem weten we toch dat we het weer gaan doen. Hoe kun je de volgende keer een kater voorkomen? De wetenschap geeft het antwoord.

10 dingen die helpen tegen een kater

We hebben allemaal wel onze dingetjes om de kater te verminderen, de één wat beter onderbouwd dan de ander. De wetenschap helpt ons een handje om het overzicht te bewaren. Zij geven namelijk een lijstje met dingen die moeten helpen tegen een brakke ochtend, je vindt ze hieronder.

1. Drink genoeg water

Waarschijnlijk een oplossing die je al kende, maar toch het vermelden waard. Om de kater te verminderen moet je tijdens het drinken van alcohol genoeg water drinken. Alcohol neemt namelijk al het vocht op waardoor je uitgedroogd raakt. Door genoeg water te drinken verminder je dit effect en dus ook de kater. Drink dus voor, tijdens en na het avondje uit genoeg water. Handige tip voor wie het eenmaal beschonken vergeet: leg vast een flesje water op je kussen thuis, dan vergeet je die minder snel achterover te slaan dan wanneer je het ter plekke nog moet bedenken.

10 dingen die helpen tegen een kater

2. Slaap uit

Door weinig slaap maak je de kater erger. Je raakt namelijk sneller moe en geïrriteerd. Door lang te slapen kun je de vervelende bijwerkingen van een brakke ochtend verminderen. Bovendien geef je je lichaam in ruststand wat langer de tijd alle gifstoffen te verwerken.

3. Begin de dag met een stevig ontbijt

Meestal heb je absoluut geen honger in de ochtend na het uitgaan. Toch helpt een stevig ontbijt tegen de kater. Je normale stoelgang en routine komt weer op gang en langzaam maar zeker komt alles weer op een rijtje doordat je genoeg voedingsstoffen binnen krijgt. Push jezelf dus naar een goed ontbijt en je krijgt zeker geen spijt.

4. Eet veel koolhydraten

Koolhydraten voorzien je lichaam van genoeg energie. Het overgrote gedeelte van de vervelende kater wordt veroorzaakt door de matige slaap na een avondje stappen. Om je energieniveau weer op peil te brengen, moet je genoeg koolhydraten binnen krijgen. Zorg voor een koolhydraatrijk ontbijt en je bent snel weer de oude.

10 dingen die helpen tegen een kater

5. Slik wat Ibuprofen

Logisch, maar erg belangrijk. Ibuprofen is jouw maatje in de strijd tegen een kater. 1 à 2 van deze pillen is meer dan genoeg. Combineer het met een flink glas water en je slaat twee vliegen in één brakke klap.

6. Neem een koude douche

Iets waar je waarschijnlijk helemaal niet op zit te wachten tijdens je brakke ochtend is een koude douche. Maar het helpt heel erg goed tegen een kater. Je zenuwen krijgen een boost en je voelt je gelijk een stuk fitter. Bovendien is een koude douche goed voor nog heel veel andere dingen. Bekijk alle voordelen van een koude douche.

7. Drink géén koffie

Ergens waar je juist wél naar verlangt is een lekkere bak koffie. Toch is dat iets wat je absoluut niet moet doen in de ochtend. Cafeïne kan je namelijk nog een meer uitgedroogd gevoel geven, en dat wil je echt niet.

10 dingen tegen een kater

8. Vermijd whisky en andere sterke dranken

Vuur bestrijd je niet met vuur, een kater bestrijd je dus niet met drank. We denken niet dat je trek hebt in alcohol tijdens je brakke ochtend. Maar mocht je ooit de behoefte hebben een een glas whisky of tequila? Neem dan maar van ons aan dat dat absoluut niet slim is.

9. Ochtendtraining

Hoe vervelend het ook klinkt, een goede ochtendtraining helpt in jou strijd tegen de kater. Wees gerust, een fris blokje om hardlopen is al genoeg om je metabolisme te activeren. Dit versnelt je herstelproces. Ben je er echt slecht aan toe, gun jezelf dan in ieder geval een rondje wandelen. De beweging en de frisse lucht maken dat je je al snel een stuk meer in leven voelt.

10. Deel de lakens met een geliefde

Geloof het of niet, maar vrijen in de ochtend helpt enorm tegen de kater. Een studie uit 2010 bewijst dat geslachtsgemeenschap je een stuk beter laat voelen na een zware avond aan de alcohol. Je voelt je vrij, geliefd en verbonden. Dit zijn factoren waardoor je je automatisch beter voelt. Ach, het is het proberen waard, toch? Misschien wel eerst even de tanden poetsen.