Gelukkig zijn is helemaal niet vanzelfsprekend. Het kan zomaar zijn dat je in een dipje zit of je gewoon helemaal niet goed voelt, vooral in deze onzekere en donkere tijden. Toch zijn er een aantal manieren om je gelukkiger te voelen. Het is soms niet makkelijk, maar probeer het eens, volgens de wetenschap werkt het namelijk.

5 manieren om je gelukkiger te voelen

Er zijn volgens de wetenschap een aantal dingen die je gelukkiger kunnen laten voelen. Sommige dingen zijn erg voor de hand liggend, maar andere dingen kunnen compleet nieuw voor je zijn. Zit je in een dipje of voel je je niet lekker? Probeer dan eens wat van onderstaande dingen uit. Je kunt jezelf namelijk een stuk gelukkiger maken, maar dan moet je wel het initiatief nemen en uit je sombere stoel komen.

1. Meer fysieke beweging

Je hebt vast wel eens gehoord dat je jezelf een stuk beter voelt als je meer beweegt, dat klopt ook. Veel verschillende wetenschappelijke onderzoeken wijzen uit dat fysieke beweging goed is voor je mentale gezondheid. Zo kun je hierdoor beter slapen en beter met stress omgaan. Met meer fysieke beweging bedoelen we niet dat je ineens veel moet gaan sporten of een marathon moet lopen. Integendeel zelfs, je kan je al een stuk gelukkiger voelen als je bijvoorbeeld te voet naar de supermarkt gaat in plaats van met de auto. Een blokje om lopen met een goede vriend of vriendin zal je ook heel goed doen.

2. Mediteren

Ja, we weten het, het woord ‘mediteren’ klinkt al snel heel spiritueel en misschien een beetje gek. Maar het is wel degelijk heel erg goed voor je mentale gezondheid. Gedachtevolle meditatie kan zorgen voor fysieke veranderingen in je brein, hierdoor kun je je op korte (of soms op lange) termijn een stuk gelukkiger voelen. Veel wetenschappelijke studies bewijzen dat er veel dingen op een positieve manier veranderen in je brein. Dit kan soms al binnen acht weken in werking gaan. NEem dus van ons (en van de wetenschappelijke studies) aan dat af en toe mediteren erg goed voor je is. Bekijk hoe je kan beginnen met mediteren.

gelukkiger voelen

3. Betere zelfverzorging

Een goede zelfverzorging is ook een sleutel tot gelukkig zijn. Door jezelf wat beter te verzorgen, denk je wat meer aan jezelf. Het is belangrijk om jezelf ook wat vaker op de eerste plek te zetten. Daarom raden we je aan om jezelf eens wat vaker in de watten te leggen. Verschillende wetenschappelijke onderzoeken wijzen uit dat je je dan een stuk gelukkiger gaat voelen.

4. Goed slaapritme

Waar is slaap eigenlijk niet goed voor? Hoewel we vast wel weten dat we genoeg moeten slapen, doen we het vaak niet. Vooral als je ongelukkig bent, betrap je jezelf vaak op te weinig slaap. Doe hier iets aan! Door genoeg te slapen leren we onszelf om het meeste van de tijd te maken en meer gelukkige momenten te vinden. Door gebrek aan slaap ben je eerder gestrest en verveel je je sneller.

5. Verminder social media gebruik

Social media kan hartstikke leuk zijn, maar je kan er ook extreem somber van worden. Je ziet namelijk al die gelukkige momenten van anderen op je tijdlijn en je denkt bij jezelf: “Waarom heb ik dit niet?”. Dit is dus een negatief effect van social media. Wanneer je merkt dat je eigenlijk helemaal niet gelukkig wordt van Instagram, Snapchat of Facebook, leg dan je telefoon wat vaker aan de kant. Desnoods verwijder je een aantal social media-kanalen. Er is echt niemand die je raar aan gaat kijken als je zegt dat je even een ‘break’ nodig hebt. Je zult merken dat je meer dingen in het leven gaat waarderen, meer gelukkige momenten meemaakt en dat je jezelf daardoor een stuk gelukkiger voelt.

gelukkiger voelen