Food & Drinks

Onderzoek wijst uit: koffie drinkers leven langer

Dacht je altijd dat het drinken van koffie een zonde was, dan zat je ernaast. Koffie drinkers hebben namelijk meer kans op een langer leven dan de mensen die het bakkie laten staan. Via de gezondheidswebsite Freshhh kwamen we erachter dat je bij het drinken van drie kopjes per dag de meeste gezondheidswinst behaalt.

Goed om te weten: Qua hogere levensverwachting is er geen verschil tussen het drinken van cafeïnevrije of gewone koffie.

Europees onderzoek

Voor het onderzoek volgden wetenschappers maar liefst 16 jaar lang 520.000 mensen uit 10 verschillenden Europese landen, waaronder Nederland. Ook werd het bloed van ongeveer 14.000 respondenten onderzocht. Bij dit bloedonderzoek werd ontdekt dat koffiedrinkers een gezondere lever hebben, maar ook hebben zij minder stoffen die ernstige ziektes kunnen veroorzaken in hun bloed. Bovendien zijn ze gevoeliger voor insuline. Waar het beschermde effect vandaan komt weten zij nog niet precies.

Amerikaans onderzoek

Voor een Amerikaans onderzoek werden van 2 universiteiten zo’n 20 jaar lang de gegevens van 185.000 Amerikanen bekeken. Mensen die twee tot vier kopjes per dag dronken, de echte koffie drinkers dus, hadden 18 procent minder kans op vroegtijdig overlijden dan de mensen die geen koffie dronken. Wat opviel is dat er geen verschil tussen cafeïne of gewone koffie zit.

Drink lekker 3 bakjes koffie!

Één kopje laat al een positief effect zien op de gezondheid, maar bij drie kopjes is het verschil het grootst. Dan neemt de kans op meer lever, hart en nierziektes af.

Voor beide onderzoeken werd er gekeken naar het koffiegebruik van de deelnemers, of ze een aandoeningen hadden en of ze daar uiteindelijk aan zijn overleden. Al deze gegevens werden aan elkaar gekoppeld. Na deze onderzoeken concludeerden de onderzoekers dat koffiedrinkers vooral minder problemen hebben met het spijsverteringsstelsel. Ook hebben zij minder kans op hart- en vaatziekten, diabetes, en bepaalde vormen van kanker en nierziektes.

Maar let op!

Het is niet de bedoeling dat we nu ineens niets anders meer drinken. Vaak zijn de mensen die veel koffie drinken, namelijk diegene die andere, ongezondere zoete dranken, laten staan. Daar is echter in de onderzoeken niet naar gekeken. Het is dus niet perse bewezen dat je alleen door veel koffie te drinken, minder kans hebt op overlijden. Maar goed, drink je het wel? Dan hoef je je als echte koffie drinker dus niet zo schuldig te voelen over je koffie addiction!

Bron: Freshhh