Echte mannen hebben baarden. Althans, dat lijkt de afgelopen jaren de regel te zijn geweest. Waar een grote baard een tijd geleden het imago van ruig en misschien ietswat onverzorgd had, is dat de afgelopen jaren veranderd in een beeld waarin juist verzorgde en moderne mannen een goed getrimde vacht om de kin hebben hangen. Goed nieuws voor de mannen die alle kriebelkinnen en trimsessies doorstaan om met de perfecte baard op te draven: uit onderzoek blijkt dat een baard ook nog eens goed is voor je gezondheid.

baard gezond

Baard goed voor gezondheid

Wat maakt een baard dan zo goed voor je gezondheid (behalve een actiever liefdesleven, als we de mening van vrouwen over baarden mogen geloven)? Het voordeel zit hem in de bescherming die de baard biedt tegen zonlicht. Een flinke baard beschermt de huis voor ongeveer 90 tot 95% tegen UV-stralen van de zon. De leider van het onderzoek, professor Alfio Parisi, zegt dat een baard en beschermende factor 21 heeft. Voor het onderzoek zijn er paspoppen gebruikt, voorzien van alle soorten baarden die er zijn. De poppen draaiden rond, om te zorgen dat ze allemaal aan een gelijke hoeveelheid zonlicht werden blootgesteld. Wat bleek: de poppen met een baard waren vele malen beter beschermd tegen de straling dan de poppen zonder. De voordelen van deze baardbescherming zijn het tegenhouden van het ouderdomsproces van de huid. De huid onder de baard blijft langer soepel, jong en vrij van rimpels. Daarnaast verkleint het de kans op huidkanker. Hij benadrukt dat baarden nooit zo effectief zijn als zonnebrandcrème maar dat ze je zeker beschermen tegen een groot deel van de UV-stralen.

baard gezond

Baardonderhoud

De gezondheidsvoordelen van de baard gelden alleen in de gevallen waarbij het om een dikke en volle baard gaat. Een dun stoppelbaardje gaat het verschil niet maken. Maar hoe krijg je een volle baard zonder dat het eruit ziet alsof je een maand op een onbewoond eiland hebt moeten overleven. Een goede baard begint bij een gezonde huid. Je bouwt immers ook geen huis op een onverzorgde ondergrond. Een goede huid is het fundament van een mooie baard en maakt het vooral comfortabeler om hem te (onder)houden. Misschien heb je wel last van een droge of een oneffen huid? Dan is de oplossing voor een goede huid iets waar je je eerst even in moet verdiepen. Wanneer je dat eenmaal hebt getackeld zul je zien dat de baard laten staan een stuk gemakkelijker gaat en veel comfortabeler is. Voor je het weet heb jij die volle baard waar de vrouwen hun ogen niet vanaf kunnen houden en die je ook nog eens beschermt tegen schadelijke straling. Win-win, als je het ons vraagt.