Bij de afgelopen Oscar-uitreikingen was de Zuid-Koreaanse regisseur Bong Joon Ho de grote winnaar. Hij wist maar liefst 4 Oscars binnen te slepen: die voor Beste Regisseur, Beste Film, Beste Niet-Engelstalige Film en Beste Scenario. Ook al kennen we hem nu voornamelijk vanwege Parasite, zijn carrière is al veel langer aan de gang. Eén van zijn films, Okja, staat op Netflix.

Okja: de topfilm van Bong Joon Ho

De film is sinds 2017 te vinden op Netflix en draait allemaal om een klein meisje en haar beste vriend. Klinkt saai? En wat nou als we zeggen dat haar beste vriend een groot, vriendelijk, gigantisch varken is? Waarschijnlijk denk je dan eerder aan een schattige kinderfilm dan een actiefilm. Toch is Okja wel degelijk een actiefilm te noemen. Dit heeft alles te maken met het plot. In de film is het meisje Mija bevriend met Okja, een genetisch gemanipuleeerd varken. Al gauw blijkt dat een voedselgigant de reden is voor de gigantische omvang van het dier. Okja is in het geheim gefokt als nieuwe toevoeging aan de voedselindustrie en wordt dus hardhandig ontvoert om tentoongesteld te worden. Iets wat Mija niet zomaar laat gebeuren.

Dierenactivisten versus voedselindustrie

In haar onuitputtelijke missie om Okja te redden stopt Mija voor niets. Dit zorgt voor een film die barst van de achtervolgingen en (mislukte) reddingsmissies. In haar reddingsmissie wordt Mija bijgestaan door dierenactivisten die het fokken van het varken tegen willen gaan. Te midden van de guerilla-achtige oorlog die ontstaat blijft het de vraag of Mija en haar vriend ooit nog veilig terugkeren naar huis.

Bekende gezichten in Okja

In de film spelen veel Zuid-Koreaanse acteurs. De cast wordt verder aangevuld door veel bekende gezichten. Zo is de knappe Lily Collins (dochter van Phil Collins) te zien als één van de dierenactivisten. Tilda Swinton is de baas over de voedselgigant. Andere rollen zijn er voor Jake Gyllenhaal en Steven Yeun (die we kennen als charismatische Glenn in The Walking Dead). Okja is te vinden op Netflix. We hopen dan dus ook dat Parasite ook ooit op de streaming service te vinden zal zijn.