De afgelopen maanden leek het er op dat Joker de beste film van 2019 zou worden. Maar met een kleine plottwist is het niet Joker, maar Parasite die door de Nederlandse filmpers is uitgeroepen tot bioscoopspektakel van 2019.

Nederlandse filmpers kiest

Het is al de 17e keer dat de Nederlandse filmpers de prijs voor beste film van het jaar bekend mag maken. De stemming wordt gehouden onder 81 journalisten van de grote bladen. Alhoewel Joker erg ver kwam bleef Parasite hem net een paar stemmen voor en is hiermee de beste film van 2019.

Parasite: de beste film van 2019

Parasite is een Zuid-Koreaanse dramafilm. In het verhaal volg je de werkloze Ki-taek. Hij (en met hem de rest van zij gezin) verkeren in geldnood. Ze leven in een krappe en duistere woning. Het gezin raakt gefascineerd door een rijke familie. De kinderen van Ki-taek besluiten een diploma te vervalsen, waarmee de zoon de privéleraar wordt van de dochter uit het rijke gezin. Ki-taek ziet mogelijkheden en het hele gezin dringt langzaam binnen in het leven van de welgestelde familie.

De film van regisseur Bong Joon Ho viel al


in de prijzen. Bijvoorbeeld op het filmfestival van Cannes, waar ze er met de Gouden Palm vandoor gingen. Ook is de film een favoriet voor het winnen van een Oscar en Golden Globe voor beste buitenlandse film.

Joker op de tweede plek

De film waarvan we eigenlijk allemaal dachten dat hij er met de prijs voor beste film van 2019 vandoor zou gaan is Joker. De film vertolkt het verhaal van het ontstaan van de grootste vijand van Batman. Joaquin Phoenix speelt de hoofdrol en doet dit angstaanjagend goed. Het is ook niet voor niets dat hij gigantisch grote kans maakt op het winnen van een Oscar voor beste mannelijke acteur. Met meer dan een miljoen Nederlandse bioscoopbezoeken voor dit spektakel was dit op de valreep toch niet de beste film van 2019 voor de Nederlandse filmpers.

Beste Nederlandse film

Uiteraard hebben de critici niet alleen naar films van over de grens gekeken, ook ons eigen filmaanbod is bekeken. De beste film van 2019 van Nederlandse bodem is de komische horrorfilm Bumperkleef. Het verhaal gaat over een gezin dat in een verkeersruzie terecht komt. Na het conflict worden ze gevolgd door een mysterieus busje. Vanaf hier ontwikkelt zich een horrorfilm voorzien van een bak (Hollandse) zwarte humor.