Health

Dankzij deze 10 tips voor je ochtendritueel word jij veel productiever

koud douchen

Iedereen heeft zijn eigen ochtendritueel: opstaan, douchen, tanden poetsen, naar de wc, koffie drinken, ontbijten. Iedereen doet dit op zijn eigen moment en manier. Er zijn wel een paar dingen die je kunt verwerken in je ochtendritueel met een handig effect. Want als je dat doet, word je dag waarschijnlijk productiever.

10 manieren om je ochtendritueel te verbeteren

Het zijn kleine aanpassingen in het ochtendritueel, waar je een groot effect mee kunt bereiken. Als je dit consequent doet en volhoudt, zal je merken dat je meer uitgerust bent en de dag beter kan gebruiken. Dat is leuker voor jezelf, je baas en je vriendin. Zeker als je moeite met opstaan hebt is het handig deze dingen even te bekijken.

1. Regelmatig ritme

Je lichaam heeft een zogenaamde biologische klok. Als je die klok zo regelmatig mogelijk houdt, raak je eraan gewend en ben je minder gauw vermoeid. Elke avond om 23:00 uur gaan slapen en ‘s ochtends om 07:00 uur wakker worden is bijvoorbeeld een goed ritme waar je lichaam op kan rekenen. Als je afwijkt van een ritme, slaap je minder productief en dat heeft direct ook effect op de productiviteit van je dag.

2. Licht, lichter, lichtst

Zorg dat er licht is in je kamer als je wakker wordt. Je kunt wel compleet verduisterende gordijnen hebben, maar doe die dan open als je wakker wordt. Licht helpt het lichaam met ontwaken en zorgt ervoor dat je brein eerder klaar is voor de dag.

3. Koud douchen

Het is even doorbijten, maar je raakt eraan gewend. Met een koude douche in de ochtend geef je jouw dag een kickstart die je de rest van de dag voelt. Het is ook nog eens goed voor je. Je stressniveau daalt erdoor en het immuunsysteem kan worden aangesterkt. Probeer maar eens een aantal keren, al begin je met koud afdouchen.

4. Sporten

Een workout in de ochtend kan je energie geven voor de rest van de dag. Al is het een klein stukje hardlopen of fietsen, de beweging in de ochtend maakt je goed wakker. Als je dan die koude douche er achteraan knalt, moet je dag wel als een trein gaan.

5. Begin niet met het moeilijkste

Als je tijdens het werk je dag moet beginnen met een heel moeilijke taak, kan dit een grote drempel zijn om te beginnen. Misschien werkt het daarom beter wanneer je eerst begint met wat kleine, maar nog steeds nodige klusjes, voordat je aan die moeilijke klus van de dag begint. Zo voorkom je uitstelgedrag en kom je vast in de stemming. Omdat dit een persoonlijke voorkeur is, kun je het ook andersom doen. Begin dan de dag met de zwaarste klus, zodat je dat maar gehad hebt. Dat geeft ook weer een lekker gevoel, toch?

6. Goede voorbereiding is key

Dit is eigenlijk niet iets voor in de ochtend, maar iets wat je in de avond van tevoren doet. Dan kun je namelijk al de volgende dag voorbereiden met kleine dingen. Leg vast de kleren klaar die je aandoet en ruim je bureau op. Met een t0-do lijst voor de volgende dag heb je alweer meer overzicht in je hoofd waardoor je lekker slaapt.

7. Absoluut niet snoozen!

We blijven het herhalen, snoozen is de killer van de ochtend. Het is zó verleidelijk en zo lekker, maar funest voor het proces van het opstaan. Wil je een productieve dag? Ga dan gelijk je bed uit als je wekker gaat. Dan geef je jezelf de kans om in ieder geval geen tijd te verliezen aan snoozen en word je een stuk frisser wakker.

8. Drink water

Iedereen zweet in de nacht, en je drinkt een lange tijd niks als je slaapt. Drink daarom bij het opstaan gelijk een glas water. Zo breng je het vochtniveau weer op peil en maak je de binnenkant van je lichaam ook even wakker.

9. Begin de dag met een positieve instelling

Balen dat de dag weer begint is zonde in je ochtendritueel. Zorg er daarom voor dat je vanaf het wakker worden al positief bent. Dus geen nare buzzer als wekker die je wakker trilt, maar je favoriete muziek bijvoorbeeld. Iets kleins zoals een geluid kan je dag al een stuk positiever laten beginnen.

10. Kijk naar je eigen productiviteit

De één is een ochtendmens en staat al om 6:00 uur kiplekker naast het bed, en voor de ander moet de dag later beginnen. Vaak heb je dit niet zelf in de hand, maar als je de ruimte hebt, werkt het om je eigen tijdstip te vinden. Het is niet erg als je wat later opstaat, als je daarna maar productief bent. Eigenlijk is een werkdag die om 9:00 uur of eerder begint afgesteld op mensen die ‘s ochtends productief zijn. Maar ben je nou gewoon écht geen ochtendmens, kan de wekker wel wat later. Let dan wel op: waarschijnlijk moet je dan wel iets langer door dan tot 5 uur in de middag.