Het zal zonder twijfel voor de meeste automobilisten heel herkenbaar zijn: als je staat te tanken en je hoort die klik, om er dan toch nog even iets bij te doen. Het is immers voor je gevoel prettiger als je in plaats van 68,91 euro, gewoon 70 euro kunt aftikken. Toch is het niet altijd verstandig om nog even door te gaan met tanken na die eerste klik. Sterker nog, het kost is mogelijk zelfs meer dan je wilt. Mannen, de klik is er niet voor niets.

Niet zo slim: even nog meer tanken

Ga je tanken, dan hoor je, als je tenminste van plan bent om je wagen helemaal af te tanken, een klik om aan te geven dat de tank vol zit. Ondanks dat duidelijke signaal probeer je er toch altijd nog net even iets erbij te doen. Als we de video van Roadshow mogen geloven, is dat alles behalve slim. In veel gevallen komt er namelijk helemaal geen extra brandstof bij. De meter van de pomp loopt dat wel door en het bedrag wat je mag aftikken valt ook iets hoger uit, maar je krijgt per saldo geen extra brandstof. Zonde!

tanken

Vol = vol

De tik die je hoort als je tank vol zit wordt veroorzaakt doordat de pomp de luchtdrukverandering detecteert wanneer de tank vol raakt. Brandstof toevoegen heeft dan ook geen zin, het komt in de meeste gevallen in de overloopbuis terecht. Het gevolg is dat het kleine beetje brandstof wat je als het ware extra toevoegt, niet in je tank belandt. Die paar euro’s die je er dus bij wenst te proppen zijn dus zinloos. Je staat dan dus letterlijk geld weg te pompen.

Bijtanken heeft geen nut

Een andere reden om na de eerste ‘tik’ te stoppen, is dat het extra beetje wat je er nog bij wilt tanken, gewoon weer terugloopt in het vulpistool. Ook dat heeft dus weinig zin. De volgende keer dat je gaat tanken doe je er dus verstandig aan om gewoon te stoppen als de tank vol is. Je weet dan in ieder geval zeker dat je niet teveel betaalt.