Er zijn een handjevol Formule 1-sterren met dezelfde status als Niki Lauda. Sommigen zouden zeggen dat er zelfs met niemand een vergelijking valt te maken. De gezondheid van de Oostenrijkse snelheidsduivel liep al een tijdje achteruit. Gisteren, 20 mei, is Niki Lauda overleden door longproblemen.

Niki Lauda overleden

“In diepe rouw maken wij bekend dat onze geliefde Niki op maandag 20 mei in het bijzijn van zijn familie is overleden”. Dat laat de familie van de racelegende weten. Het nieuws komt hard binnen, maar lag in de lijn der verwachting. De gezondheid van Niki Lauda liep al jaren achteruit. Negen maanden geleden kreeg hij nog een longtransplantatie die hard nog was, nadat een longinfectie hem bijna fataal werd.

De longonsteking was nog niet alles, in januari van dit jaar kreeg Lauda ook nog eens het influenzavirus te pakken. Het is onduidelijk of hij daaraan is overleden of dat er een andere oorzaak achter zijn overlijden zit. Walter Klepetko, de arts die hem vorig jaar opereerde aan zijn longtransplantatie, bevestigde dinsdag zijn overlijden.

Held op het circuit

Een succesvol man was Lauda zeker. Hij is maar liefst 3 keer wereldkampioen geworden binnen de Formule 1. Lauda won zijn eerste wereldtitel in 1975, voor Ferrari. Kort hierna, in 1976, raakte hij betrokken bij een grote crash op de Nürburgring. Tijdens deze crash verbrandde hij bijna levend. De brandwonden hield hij de rest van zijn leven, maar dit weerhield hem er niet van om het jaar na zijn crash alweer de wereldtitel te pakken, weer voor de Italiaanse renstal. 7 jaar later, in 1984 veroverde hij weer de wereldtitel, ditmaal voor McLaren. Hij ging het jaar erna, in 1985 met pensioen. Maar niet voordat hij in hetzelfde jaar de laatste Grand Prix van Zandvoort domineerde met een eerste plek.

Meer dan een racer

Naast zijn succesvolle carrière op het circuit had Lauda ook een passie voor ondernemen. Zo richtte hij meerdere bedrijven op, waarvan Lauda Air er een van is. Daarnaast kon hij zijn geliefde racesport niet verlaten, hij begon een carrière bij Ferrari als adviseur in het Formule 1-team.

niki lauda overleden
Bron: Instagram

Bij Jaguar kon hij nog hoger opkomen: hij werd baas van het hele Formule 1-team. In 2012 kwam misschien een van zijn grootste prestaties buiten zijn races om. Hij werd voorzitter bij Mercedes, Dat team pakte sinds 2014 alle wereldtitels. Hij was mede-verantwoordelijk voor de opkomst van vijfvoudig wereldkampioen Lewis Hamilton. Niki Lauda is overleden, maar in de Formule 1 leeft hij nog altijd voort.