Alsof een Tesla nog niet genoeg snufjes had: het houdt maar niet op bij het elektrische automerk. Je kunt met een Tesla update in de Verenigde Staten nu namelijk zelf het geluid van de claxon instellen. Geen ouderwetse toeter meer, maar allerlei andere geluiden. Goed voor de variatie, zou je zeggen.

De toeter aanpassen van je Tesla

Iedereen in de Verenigde Staten met een Tesla die in september 2019 of later is geproduceerd, kan de update uitvoeren. Het gaat om de Boombox-functie, die geschikt is voor auto’s met een externe speaker. Daarom kunnen oudere auto’s de Tesla update niet uitvoeren, omdat die nog geen externe speaker hadden.

Het idee is dat je zelf een geluid kunt instellen dat de auto maakt als je toetert, in plaats van het standaard claxongeluid. Zo kun je een mekkerende geit of scheet uit de claxon laten komen, maar ook het liedje¬†La Cucaracha kan worden ingesteld met deze Tesla update. Of het veel goeds doet voor je boze toon als je toetert weten we niet, maar het werkt vast als je ’s avonds een dier van de weg wil jagen.

Tesla Update nog niet in Nederland

Helaas kunnen we in Nederland en de rest van Europa voorlopig nog niet genieten van deze grappige claxongeluiden. De Tesla update mag namelijk nog niet worden uitgevoerd. In de Europese Unie zijn er regels over de claxon waar ook Tesla zich aan moet houden. Hier moet een toeter gewoon als een toeter klinken en niet anders. Alle Tesla modellen, en dus ook de nieuwe, krijgen hier dus voorlopig niet de ‘La Cucaracha’ als claxongeluid, maar je kunt ze in de VS misschien wel al horen.

tesla modellen

Meer mogelijkheden met geluid

Naast de geluiden van een scheet die al ingeprogrammeerd zijn met de Tesla update, kunnen mensen zelf nog vijf eigen geluiden via USB instellen. In Nederland en de EU mogen de toeters nog niet afwijken van de standaard regels, maar zijn er nog meer regels voor geluid. Sinds juli 2019 moeten elektrische auto’s in Europa bij lage snelheid namelijk geluid maken. Dit moet het geluid van een traditionele verbrandingsmotor zijn, om mensen te laten horen dat je eraan komt. Een scheet-geluid is dan helaas nog niet voldoende.