Cars & Bikes

Nieuwe app van elektrisch automerk Polestar vertelt je precies wanneer je moet laden met hernieuwbare energie

Polestar

Als je ooit voor een elektrische auto hebt gekozen, heb je dat wellicht gedaan uit milieutechnisch oogpunt, zoals 55% van degenen die in een elektrische auto rijden overigens. Dat stukje milieubewustheid mag nóg wel wat meer worden uitgebreid, zo vindt het elektrische automerk Polestar. Zij hebben in samenwerking met energieleverancier Vandebron de Polestar renewable charging in-car app gelanceerd, welke bestuurders meldt wanneer het beste moment is om hun elektrische auto op te laden met zoveel mogelijk hernieuwbare energie.

Polestar en Vandebron slaan de handen ineen

Dat de elektrische auto de afgelopen jaren in een stroomversnelling is geraakt, is algemeen bekend. Hoewel sommigen stelligen blijven beweren nooit over te stappen op een elektrisch model, was ruim 30% van de nieuw verkochte auto’s in 2023 een elektrisch model. Het fenomeen elektrische auto is dan ook flink geëvolueerd: zo hebben de huidige elektrische voertuigen een hogere actieradius en is er op elke hoek van de straat wel een laadpaal te vinden. Maar die ontwikkeling en evolutie alleen is niet genoeg om een klimaatneutraal spectrum te creëren.

View post on Instagram
 

“50% van de elektriciteit in Nederland wordt al groen opgewekt en dat percentage stijgt dagelijks”, vertelt Rowald Oosterkamp, Head of E-Mobility bij Vandebron. “Maar groene stroom is niet op elk moment van de dag beschikbaar, dus namen we ons voor om voor gebruikers inzichtelijk te maken op welke momenten ze ‘groener’ kunnen laden. Daarom ontwikkelden we de deze app“, zo licht Rowald toe.

Maar hoe gaat die app in zijn werking? De app haalt als het ware dagelijkst data over de bronnen van de beschikbare elektriciteit op het Nederlandse net op. Zo krijgt de app inzicht over de hoeveelheid beschikbare hernieuwbare energie en berekent het op die manier het zo groen mogelijke moment van de dag. De partner van dit project is energieleverancier Vandebron. Zij zijn de eerste leverancier die zulke data toegankelijk maakt voor gebruikers. De app combineert zogezegd de data van Vandebron met het design en gebruiksgemak van Polestar.

Data samengevoegd tot één app

Het uitgangspunt van de app is zoals gezegd groene stroom. Volgens Willem Baudewijns, Managing Director van Polestar Nederland, is de app zo ontworpen dat het bewustwording over groene energie creëert: “De Polestar renewable charging app die we lanceren met Vandebron, creëert bewustwording en geeft de juiste stimulans om ook echt zo groen mogelijk te laden.”

De app is ontstaan vanuit de behoefte om de Polestar-rijders meer inzicht te geven in de beste en groenste momenten om te laden. Door de data van Vandebron samen te voegen tot een applicatie, wordt het rijders nog makkelijker gemaakt om milieubewust bezig te zijn. Een missie die Polestar en Vandebron samen delen”, zo voegt Arno van den Berg, CTO van Vandebron, toe.

Gedrag aanpassen

Tot slot kan de app ook een trigger zijn voor het veranderen van gedragsgewoonten”, zo vertelt gedragswetenschapper Bodine van Styrum. De app zou volgens haar Polestar-rijders op een toegankelijke manier kunnen laten zien wanneer ze gebruik kunnen van groene stroom en ze vervolgens te belonen voor hun goede keuze. Zo poogt de app de gewoontelus van niet milieubewust bezig zijn op een slimme manier te doorbreken. De app is kortom dus zowel een oplossing die bijdraagt aan meer bewustzijn, maar motiveert ook om bewuster met energie om te gaan.

De app is voor Polestar-rijders in de auto te downloaden via de Google Play Store.