Grote kans dat jij tegenwoordig vaker thuis aan het werk bent. Veel (kantoor)banen zijn immers naar de woon- of studeerkamer verhuist. Het is gemakkelijk én best aanlokkelijk om je dan maar in een slobbertrui en joggingbroek te hijsen. Toch is je netjes aankleden tijdens het thuiswerken belangrijk. Wij leggen je uit waarom.

Waarom je je netjes moet aankleden tijdens thuiswerken

De tijden waarin we leven zijn al raar en onzeker genoeg. Wellicht heb jij niet óók nog kans (of zin) om je zorgen te maken om je kleding. We moeten toegeven dat één van die onmisbare sweaters in dat geval een gemakkelijke en fijne keuze is. Toch heeft het ook z’n voordelen om tóch wat langer aandacht te besteden aan wat jij aantrekt voor een thuiswerk-dag. Dit zijn de redenen.

Je productiviteit neemt toe

De reden waarom je netjes aankleden voor een dag thuiswerken handig is, heeft te maken met productiviteit. Het gevoel dat kledingstukken zoals een overhemd, blazer en pantalon je geven, koppel je in je hoofd vaak aan werk en productief zijn. Tegelijkertijd kan het zijn dat jij sweaters en joggingbroeken associeert met chillen en het rustig aandoen. Door je tóch in die nette outfit te hijsen, geef jij dus je hersenen een seintje dat er moet worden gewerkt, en dit heeft een positieve invloed op je werkgedrag.

netjes aankleden tijdens thuiswerken

Je maakt onderscheid tussen werk en privé

Op een normale werkdag ga je ook niet met een ontploft kapsel en je pyjama aan naar je werk. Kom je echter thuis na een dag zwoegen, dan kleed je je weer om in iets makkelijks. Zo hou je voor jezelf werk en privé duidelijk onderscheiden. Je netjes aankleden voor het thuiswerken zorgt ervoor dat je goed weet wanneer je aan het werk bent en wanneer je klaar bent of pauze hebt. Zo voorkom je sleur en te lang doorwerken.

netjes aankleden tijdens thuiswerken

Je bent goed voorbereid

Veel meetings en vergaderingen gaan via Zoom, FaceTime en andere van dit soort programma’s. Zo kan het zomaar voorkomen dat jij plotseling wordt ge-video-belt om te vergaderen. Ook in gesprekken waarbij jij nieuwe klanten moet binnenhalen of bijvoorbeeld een gesprek met je baas, ben je visueel zichtbaar. Je netjes aankleden aan het begin van jouw dag thuiswerken, zorgt ervoor dat je niet voor verrassingen komt te staan.

Hou niet alleen rekening met je kleding, maar ook met je kapsel en baard. Check bijvoorbeeld hoe je zelf je baard het beste bij kan werken.