Het trainen van de nekspieren wordt vaak vergeten in een work-out. Er zijn weinig mensen die actief een training met hun nek in het schema verwerken, laat staan hier af en toe oefeningen mee doen. Toch zijn nekspieren handiger dan je denkt en is het soms zelfs belangrijk om ze te trainen. We leggen je uit waarom.

Nekspieren trainen kan ook belangrijk zijn

Om te beginnen is het voor sommige topsporters belangrijk voor het uitoefenen van hun sport dat de nek goed gespierd is. De meest bekende sport daarvan is natuurlijk de Formule 1. De nek van Max Verstappen is enorm gespierd en dat is niet voor niks. Om in een Formule 1-wagen te zitten en vooral om er hard mee te rijden, moet je soms flinke klappen opvangen. De druk die er soms op je nek komt te staan dankzij de G-krachten moet worden opgevangen. En daar zijn spieren voor nodig.

Ook als je aan contactsporten doet als rugby, voetbal en boksen is een sterke nek belangrijk. Zo kun je klappen opvangen en daarmee je hoofd en dus je hersenen beschermen. Je zal je verbazen over wat voor impact een kopbal op je hoofd kan hebben als je er niet op voorbereid bent. Waar nekspieren trainen allemaal goed voor is.

nekspieren trainen

De functie van je nek

Door je nek lopen alle belangrijke verbindingen van je romp naar je hoofd. Je bloed, zenuwen, spieren, luchtwegen en slokdarm lopen er allemaal doorheen. Die krijgen relatief weinig bescherming van spieren, in tegenstelling tot andere lichaamsdelen die soms omringd zijn met veel spieren. Als je beschadigde, zwakke of vermoeide nekspieren hebt kunnen zenuwimpulsen die via je ruggenmerg gaan minder goed doorkomen. Je balans en voortbeweging kun je dus verbeteren met nekspieren trainen.

Oefeningen voor nekspieren

Wil je dus een beetje nekspieren trainen, dan zijn er verschillende oefeningen om te doen. Zo zijn er fitnessapparaten die je kunt gebruiken om je hoofd naar achter of opzij te duwen. Hiermee train je de nek als je er weerstand op zet. Hier kun je overigens ook een weerstandband voor gebruiken.

Wat je ook kunt doen, is je trainingspartner gebruiken om weerstand uit te oefenen op je nek. Dit kun je gewoon met de hand doen, eventueel met een handdoek ertussen. Dan lig je op een bank en probeer je tegen de druk van de hand in je nekspieren te trainen. Goed voor de bonding tussen jou en je trainingsmaat.