Wat is yoga?‘ – zullen de Nederlandse militairen gedacht moeten hebben.

De stoerste mannen die we in Nederland hebben zijn onze militairen, het zal voor hen daarom ook extra wennen zijn om de zonnegroet of de kraanvogel te doen. Echter zijn wij geen voorlopers om yoga te introduceren in het leger. In Engeland en Amerika wordt yoga namelijk al voor lange tijd gebruikt om militairen te laten ontspannen en stress te reduceren.

gewoonvoorhem-leger-militairen-yoga

Is yoga dan het nieuwe wapen van Nederland?

Nee, maar het Ministerie van Defensie wil kijken of yoga helpt met het verwerken van traumatische ervaringen. Jeroen de Vries, woordvoerder van de landmacht zegt: “Het leger brengt ­militairen in stressvolle situaties. Met yoga kunnen ze de balans in hun leven terugbrengen. We willen kijken of ze dan beter kunnen omgaan met die situaties.”

Vooralsnog is er één man die de lessen gaat geven; Johan Noorloos. De Amsterdamse yogadocent geeft aan dat zijn oefeningen alles behalve zweverig zijn en dat er een flinke dosis power voor nodig is. Hij zegt zelf “mijn oefeningen zijn hele stevige work­outs. Daar worden militairen absoluut sterker van. Maar vooral ook lenig.”

Het zal niet zo zijn dat militairen nu massaal op de binnenplaatsen van kazernes yoga-oefeningen staan te doen. De lessen voor militairen zijn op vrijwillige basis en zijn bedoelt om je beter te kunnen focussen.