Sports

Volgens de statistieken is de kans zó groot dat het Nederlands Elftal het EK voetbal wint

Nederlands Elftal speelschema

De spanning stijgt nu het EK voetbal in Duitsland voor de deur staat. Volgens de berekeningen van databureau OPTA heeft Engeland dit jaar de beste papieren om de Europese titel te veroveren. Maar goed nieuws voor ons: ook het Nederlands elftal maakt een serieuze kans!

De kansen van het Nederlands Elftal

De supercomputer van OPTA heeft het EK-scenario maar liefst 10.000 keer doorgerekend. Hierbij worden allerlei factoren zoals spelerskwaliteiten en onderlinge verhoudingen van teams meegenomen. Uit deze bijzonder erg uitgebreide simulatie komt Engeland als, voor sommige, verrassende favoriet naar voren met een kans van 19,9% om te winnen. Poulegenoot van Oranje Frankrijk volgt met 19,1%. Zij worden gevolgd door andere, altijd sterke teams zoals Duitsland met 12,4%, Spanje met 9,6% en Portugal met 9,2%.

Volgens de supercomputer van OPTA maakt Nederland een kans van 5,1% om de Europese titel te veroveren. Niet heel slecht dus! De kans dat het team van bondscoach Ronald Koeman de achtste finales bereikt is weer stukken aannemelijker, 3 van de 4 keer bereikten de oranje leeuwen de knock-outfase (mogelijk een veilige optie voor de gokkers onder ons). Voor de kwartfinales is dit bijna 50/50  (45,2%) en voor de halve finales 24,2%. Als we naar de finale kijken, dan is de kans dat Nederland op 14 juli in actie komt 11,4%.

View post on Twitter

Zondag begint het helse karwei voor Oranje

Het Nederlands Elftal begint het toernooi op zondag 16 juni met een wedstrijd tegen Polen (die plaats 28 bezitten in de FIFA-wereldranglijst) in het Volksparkstadion van Hamburg. Vervolgens treffen ze het altijd ijzersterke Frankrijk op vrijdag 21 juni in de Red Bull Arena in Leipzig. De groepsfase wordt afgesloten tegen het mogelijk nog moeizame Oostenrijk op dinsdag 25 juni in het Olympiastadion in Berlijn. Het belooft een spannend toernooi te worden, met kansen voor Oranje om opnieuw geschiedenis te schrijven. Laten we hopen dat onze jongens het net zo goed doen als in 1988!