Arne Slot staat vanavond met zijn Feyenoord in de allereerste Conference League-finale. Hij neemt het op tegen het AS Roma van José Mourinho. Ook wel bekend als ”The Special One’. En die naam krijg je natuurlijk niet zomaar. De manager heeft namelijk in vier Europese finales gestaan en stuk voor stuk gewonnen. Anders krijg je tenslotte die bijnaam niet. Vanavond kan hij dus geschiedenis schrijven en zijn reeks vergroten naar vijf. Maar hoe komt het nou eigenlijk dat hij zo succesvol is in finales? Wij presenteren je vier trucs die Mourinho gebruikt om te zegevieren.

1. Mourinho kruipt ‘op schaamteloze wijze’ in het hoofd van de tegenstander

Peter Bosz waarschuwt voor de trucjes van Mourinho. Hij heeft zelf al meegemaakt hoe Mourinho te werk gaat. Peter Bosz stond in 2017 zelf in de Europa Leage-finale met Ajax. Terwijl hij bezig was met zijn laatste training voor de grote wedstrijd tegen United, besloot Mourinho even het stadion binnen te wandelen met zijn hele team. ”Ze kwamen even een kijkje nemen in het stadion”, vertelt hij het AD. Zelf trainde United er niet. Terwijl dat wel verplicht werd gesteld door de UEFA. Mourinho verklaarde dat het onmogelijk was om daar te trainen. Eerder die week was er een aanslag bij het concert van Ariana Grande. Dat maakte veel impact op de spelers waardoor ze later waren afgereisd.

“Zelf niet kunnen trainen, maar wél het stadion verkennen precies op het moment dat de tegenstander daar zijn laatste voorbereiding heeft”, vertelt Peter Bosz over het incident aan het AD. “Deze man grijpt gewoon álles aan om zijn voordeel te halen. Hoe klein, hoe zielig of hoe schaamteloos ook. De UEFA zou hem eerst gaan beboeten, hoorden wij. Maar dat is uiteindelijk nooit gebeurd, want Mourinho zei gewoon ‘overmacht’. En kwam ermee weg.”

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Jose Mourinho (@josemourinho)

2. Winnen is het enige dat telt, manier waarop maakt niet uit

Mourinho wil kostte wat het kost winnen, de manier waarop maakt hem niets uit. Mourinho won zijn laatste beker in 2017 in de Europa League tegen Ajax. Achteraf kreeg de manager veel kritiek op de manier waarop hij de zege boekte tijdens de wedstrijd. ”Mourinho liet gewoon elke bal lang geven op Fellaini”, vertelt Bosz laatst aan het Nederlands Algemeen Dagblad. De manager creëerde echter niet veel kansen met die tactiek. Bosz is van mening dat Ajax destijds de 1-0 zelf weggaf. Het tweee doelpunt viel uit een corner.

‘The Special One’ kijkt natuurlijk heel anders terug naar die finale. Hij zei het volgende in de persconferentie na de wedstrijd: ”Als je dominant bent in de lucht, hanteer je toch gewoon de lange bal?”. Voor hem is winnen het enige dat telt. De manier waarop maakt niet uit. ”Er zijn veel poëten in het voetbal, maar die winnen niet veel titels”

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Jose Mourinho (@josemourinho)

3. Creëren van conflicten

Een derde truc van Mourinho is het creëren van conflicten. ”Als hij verliest, zal hij zeggen dat de scheidsrechter hem heeft benadeeld of de UEFA corrupt is. Als hij wint van Feyenoord, zal hij ook over Arne Slot zeggen dat het zo’n typische Nederlandse coach is”, aldus Bosz. Volgens hem is Mourinho een narcist die altijd bezig is met conflicten creëren en theater maken. Zo was hij regelmatig in conflict met onder andere Pep Guardiola ”Telkens wanneer ik tegen een team van Pep speel, eindig ik met tien man”, liet Mourinho ooit uit zijn mond ontsnappen.

Ook Louis van Gaal die in 2010 met zijn Bayern werd verslagen door het Inter van Mourinho durft nu al te zeggen hoe de wedstrijd AS Roma-Feyenoord gaat verlopen. ”Mourinho gaat verdedigen en zich volledig instellen op de tegenstander.”

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Jose Mourinho (@josemourinho)

4. Verliezen is geen optie voor Mourinho

Het is gelijk te zien dat Mourinho een sterke drang heeft naar trofeeën. Gelukkig voor hem heeft hij dan ook nog nooit een Europese finale verloren. Verliezen valt hem namelijk heel zwaar. Een aantal jaar geleden ging hij bijvoorbeeld tekeer in een persconferentie nadat hij met zijn United 3-0 verslagen werd door Tottenham Hotspur. Tijdens de persconferentie stelde Mourinho, de volgende vraag: ‘3-0, weet je wat dat betekend?”Daarna gaf hij vervolgens zelf antwoord op zijn vraag ‘Drie betekent ook drie titels. Ik heb drie titels gewonnen, dat zijn er meer dan alle anderen trainers samen.”Daarna stond hij op ”Drie voor mij twee voor hen, respect man, respect.” Hij liep boos weg en riep nog een paar keer ‘respect’ naar de pers.

Gaan de trucs van Mourinho hem weer aan een zege helpen?

Volgens de wedkantoren gaan Feyenoord vanavond het onderspit delven tegen AS Roma. Bij TOTO en Betcity is Mourinho is AS Roma als favoriet bestempeld. De club krijgt hogere odds (2,35 bij TOTO en BetCity) dan het Feyenoord van Arne Slot  (3,35 bij TOTO en 3,15 bij BetCity). Deze odds gelden voor de beslissing van de wedstrijd binnen de reguliere speeltijd. De wedstrijd begint vanavond om 21:00. Gaat ‘The Special One’ vanavond zijn vijfde Europese beker op rij winnen, of blijft het bij een ‘respectvolle’ 4?

Bronnen: Algemeen Dagblad & Het Belang van Limburg.