Cars & Bikes

Hoeveel kost een motor ongeveer per maand?

motor

Het aankoopbedrag is niet het enige geld dat geïnvesteerd moet te worden in een motor. Om te kunnen blijven motorrijden, moet je maandelijks een bepaald bedrag neerleggen. Net als bij een auto heeft een motor onderhoud en benzine nodig, en dat is nog niet het enige. Maar op hoeveel komt de totale motor kosten allemaal neer? Dat verschilt per motor en hoeveel je rijdt, maar er is wel een realistische schatting te maken. Dit zijn de vaste motor kosten per maand.

De vaste motor kosten per maand; wat te verwachten

Net als bij veel ander materiaal heeft een motor vaste kosten en variabele kosten. De vaste motor kosten zijn elke maand hetzelfde, variabele kosten hangen af van het aantal kilometers dat gereden wordt. Over het algemeen zijn de variabele kosten meer dan de vaste kosten. Ook geldt: hoe duurder de motor, hoe hoger de vaste kosten. Dan is er namelijk ook meer afschrijving. Met deze supersnelle Triumph Rocket 3 R ben je dus maandelijks ook een stuk meer kwijt dan met een barrel.

De vaste kosten onder de loep

De vaste motor kosten zijn voor veel motoren wel een vergelijkbaar bedrag. De grootste post is de afschrijving: gemiddeld ongeveer 60 euro. Een motorverzekering hoort erbij, dat komt neer op 20 euro per maand. De belasting op je motor is 10 euro per maand en de carrosserie is met 15 euro per maand gedekt. Tel dit bij elkaar op en de vaste kosten van je motor is 105 euro per maand. Dit kan natuurlijk hoger of lager uitvallen, afhankelijk van de motor en de eigenaar.

Wat zijn de variabele kosten van een motor per maand?

Een motor heeft natuurlijk nog veel meer nodig dan de bovengenoemde dingen. Om te kunnen rijden heb je benzine nodig, en daarmee komen we uit bij de grootste post tussen de motor kosten. Als je geen elektrische Harley rijdt, maar gewoon moet tanken kost dat ongeveer 150 euro per maand. Het onderhoud van de motor kost ongeveer 60 euro per maand. De afschrijving is 30 euro per maand en voor de banden ben je maandelijks zo’n 25 euro kwijt. Dit komt opgeteld op 265 euro, maar als je een heel fanatieke motorrijder bent kan dat meer worden. Andersom kun je dus ook goedkoper uit zijn als je de motor weinig gebruikt.

Als je dit alles bij elkaar optelt, heb je dus een maandelijks bedrag van 370 euro wat je kwijt bent aan motor kosten. Voor de één is dat een groot bedrag en voor de ander niet, maar wie er geen rekening mee heeft gehouden is het altijd teveel.